Mai multe state europene sunt favorabile trimiterii de trupe UE in Republica Centrafricana, pentru sustinerea fortelor franceze si africane, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, propunand mobilizarea unitatilor de reactie rapida formate in prezent din militari romani, bulgari si greci, scrie Mediafax.

Ministri de Externe din state membre UE au exprimat sustinere, luni, pentru lansarea unei operatiuni europene in Republica Centrafricana, unde exista deja trupe franceze si ale Uniunii Africane pentru stabilizarea unei tari afectata de un conflict intercomunitar.

"Avem nevoie de un contingent UE pentru a ajuta la stabilizarea Republicii Centrafricane", a declarat, potrivit AFP, seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt, la reuniunea lunara a ministrilor de Externe din statele UE.

Potrivit unor surse europene, se vehiculeaza cifra de 500 de militari europeni, care ar urma sa participe la misiunea de securizare a capitalei Bangui.

Carl Bildt considera ca ar fi "logic" sa fie trimise contingentele de reactie rapida ale Uniunii Europene. "Cred ca ar trebui trimise unitatile de lupta. Daca nu o facem acum, atunci cand?", a spus Bildt.

Contingentele de reactie rapida, aflate sub comanda Consiliului UE, au in total 1.500 de militari oferiti semestrial de grupuri de state UE. In prezent, militarii pentru forta de reactie rapida a UE sunt oferiti de Romania, Bulgaria si Grecia. Aceste unitati nu au fost utilizate deloc de la crearea lor.

Cel putin 2.000 de oameni au murit, in aproape un an, in confruntarile din Republica Centrafricana intre militii musulmane si crestine. Violentele s-au intensificat in martie 2013, desi Republica Centrafricana este afectata de instabilitate de la proclamarea independentei fata de Franta, in 1960.

Pe fondul confruntarilor, Parlamentul centrafrican a desemnat-o luni pe Catherine Samba-Panza, primarul capitalei Bangui, in functia de presedinte interimar, pana la organizarea alegerilor anticipate.