Statul islamic din Irak si Levant (EIIL, aliat al-Qaeda), a interzis populatiei din Raqa, in nordul Siriei, sa fumeze si sa asculte muzica, la cateva zile dupa ce a preluat controlul asupra orasului, scrie AFP.

EIIL a decis "sa interzica vanzarea de CD-uri si canalele hi fi, difuzarea de muzica in masini, autobuze, magazine si peste tot", potrivit unui comunicat postat pe site-urile jihadiste si semnat "guvernatorul din Raqa".

Grupul a adaugat ca aceasta decizie a fost luata deoarece instrumentele de muzica si cantecele sunt "interzise in islam deoarece deturneaza atentia de la Dumnezeu si Coran".

Intr-un alt comunicat, EIIL explica intre altele ca scopul "aplicarii Shariei (legea islamica) este sa interzica total tigarile si narghilele".

EIIL a preluat controlul asupra orasului in 14 ianuarie, dupa lupte feroce impotriva rebelilor rivali pentru controlul asupra acestui sector cheie in nordul tarii.

Jihadistii se confrunta de la inceputul lunii cu o ofensiva a mai multor coalitii de rebeli, in fata actiunilor sangeroase ale fostilor aliati.

De la inceputul conflictului, in martie 2011, peste 130.000 de oameni au murit in Siria.