UPDATE Douazeci si una de persoane, inclusiv 13 cetateni straini, au fost ucise intr-un atac sinucigas comis vineri de insurgentii talibani in fata unui restaurant din Kabul popular in randul strainilor, transmite Reuters. Printre victime se numara cel putin doi cetateni americani, potrivit ambasadei SUA dn capitala afgana. Totodata, patru angajati ai ONU si seful biroului Fondului Monetar International (FMI) in Afganistan figureaza printre persoanele ucise. Agentia de presa precizeaza ca a fost vorba de un dublu atac: un barbat cu o arma automata care a deschis focul asupra clientilor si un atacator sinucigas care a detonat o bomba.

Potrivit AFP, in urma atacului de vineri au murit 13 straini si 8 afgani. Printre straini se numara: 2 americani, 2 britanici, 2 canadieni si 2 libanezi: un reprezentant al FMI si proprietarul restaurantului.

Au mai fost ucisi un membru de nationalitate daneza al fortei de politie a UE in regiune (EUPOL) si un reprezentant ONU de nationalitate rusa. In total, misiunea Natiunilor Unite in Afganistan (Unama) a pierdut 4 membri.

Anterior agentiile de presa anuntau cel putin 14 victime. De asemenea, purtatorul de cuvant adjunct al lui Ban Ki-moon informase initial ca trei angajati ai organizatiei si-au pierdut viata in atac.

"Va anuntam ca dragul nostru coleg si prieten Wabel Abdallah, reprezentantul nostru in Afghanistan, a fost ucis intr-un atac" la Kabul, a declarat Lagarde, citata intr-un comunicat. "Aceasta este o veste tragica", a adaugat ea.

Wabel Abdallah, in varsta de 60 de ani, de nationalitate libaneza, devenise reprezentantul FMI in Afganistan in iunie 2008, fiind angajat al organizatiei incepand din 1993.

La randul sau, secretarul general al ONU a condamnat atacul si a subliniat ca "aceste atacuri care vizeaza civili sunt inacceptabile si reprezinta o incalcare flagranta a dreptului umanitar international".

Purtatorul de cuvant adjunct al lui Ban Ki-moon, Farhan Haq, a afirmat ca ONU detine informatii privind "moartea a trei angajati ai sai, precum si a altor persoane apartinand unor organizatii internationale".

Cel putin 14 persoane, inclusiv cetateni straini, au fost ucise intr-un atac sinucigas comis vineri de insurgentii talibani in fata unui restaurant din Kabul.

"Au fost trei teroristi-kamikaze. Din nefericire, alte 14 persoane, inclusiv straini, au murit in atac", a declarat Mohammad Zahir, seful politiei din capitala Afganistanului.

"Un kamikaze s-a aruncat in aer in fata restaurantului; alti doi au declansat centurile explozive in local", a afirmat Mohammad Ayoub Salangi, adjunctul ministrului afgan de Interne.

Atacul a vizat Restaurantul "Taverna Libanului", frecventat de diplomati, consultanti, angajati umanitara straini.

Atentatul a fost revendicat de insurgentii talibani.