La doi ani dupa ce administratia Obama a anuntat ca SUA se reorienteaza strategic dinspre Europa spre regiunea Asia-Pacific, amiralul Samuel J. Locklear III, comandantul fortelor americane din regiunea Pacific, a avertizat ca dominatia americana in aceasta zona slabeste in fata unei Chine mai agresive, relateaza Washington Times.

Crucisatorul USS Lake Eriea in Pearl Harbor, sediul Flotei americane din PacificFoto: Agerpres/Xinhua

"Dominatia noastra istorica, de care cei mai multi din aceasta incapere s-au bucurat, se diminueaza, fara nicio indoiala", a declarat amiralul Locklear la o conferinta navala desfasurata miercuri in Virginia.

Potrivit amiralului Locklear, este evident ca puterea militara chineza este in crestere. Insa oficialul american a sugerat ca nu este atat de clar daca administratia de la Beijing va incerca sa fie un adversar dificil al SUA pe termen lung, astfel incat Washington ar trebui sa lucreze suplimentar pentru a directiona acesata tara catre o pozitie de cooperare.

"China va creste, stim cu totii asta. (Dar - n.red.) Cum se comporta? Aceasta este de fapt intrebarea", a afirmat amiralul, potrivit Defense News, care a prezentat mai multe citate din discursul lui Samuel J. Locklear III de la reuniunea anuala Surface Navy Association.

Locklear a adaugat ca obiectivul Comandamentului Pacific este ca Beijingul "sa fie un furnizor net de securitate, nu un utilizator net de securitate".

Declaratiile oficialului de la Pentagon ofera o perspectiva din interior cu asupra modului in care SUA ar trebui sa isi adapteze prezenta militara intr-o regiune in care Beijing si Moscova - puteri regionale si fosti adversari ai Washingtonului din timpul Razboiului Rece - incearca sa conteste dominatia americana.

Global Times, ziarul oficial chinez in limba engleza, a anuntat remarcile oficialului american sub titlul "U.S. losing grip on Pacific: PACOM" / "SUA scapa din maini Pacificul: PACOM" (USPCOM - United States Pacific Command).

Jin Canrong, vice-decan al Scolii de Studii Internationale din cadrul Universitatii chineze Renmin, arata, in articolul publicatd e Global Times, ca declaratiile amiralului american recunosc faptul ca China este o putere militara in crestere.

"Cu toate acestea, unii oameni, care stau in birourile lor la Washington, au tendinta de a avea o pozitie mai dura fata de China", a declarat Jin Canrong.

Amintim ca la inceputul lui ianuarie 2012, Barack Obama a prezentat noua strategie militara americana, care face din Asia, si nu din Europa, prioritatea sa strategica, alaturi de Orientul Mijlociu.

In iunie 2012, secretarul american al Apararii de la acea vreme, Leon Panetta, anunta ca Statele Unite isi vor reamplasa cea mai mare parte a flotei navale spre oceanul Pacific pana in 2020, in cadrul noii strategii axate asupra Asiei.

Anuntul a intervenit in contextul in care ingrijorarile legate de atitudinea Chinei, care isi intareste forta militare si se afirma din ce in ce mai mult, s-au multiplicat in Asia. Panetta a subliniat atunci ca decizia de a amplasa mai multe nave in Pacific, in paralel cu intarirea parteneriatelor militare din regiune, face parte dintr-un efort "deliberat", destinat sa dinamizeze rolul Statelor Unite intr-o zona vitala pentru viitorul Americii.