Hiroo Onoda, ultimul soldat japonez care a refuzat sa se predea la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ramas inca in viata, a murit la varsta de 91 de ani, relateaza BBC. Hiroo Onoda a petrecut 29 de ani ascuns in jungla dupa ce razboiul a luat sfarsit, deoarece nu a crezut ca acesta s-a terminat. El a trait ascuns in jungla dintr-o insula filipineza pana in anul 1974, cand a fost convins de fostul sau comandant sa revina in Japonia. La intoarcerea in tara sa, Hiroo Onoda a fost intampinat ca un erou.

Hiroo Onoda a murit linistit, la varsta de 91 de ani, in locuinta sa din Tokyo, dupa ce timp de aproape 30 de ani dupa capitularea Japoniei in cel ce-al doilea razboi mondial, Onoda, ofiter de informatii specializat in tehnici de gherila, a trait ascuns in jungla filipineza. El primise in 1944 ordinul de a nu se preda niciodata pana la sosirea intaririlor. In tot acest timp, soldatul japonez s-a hranit cu nuci de cocos.

Capitularea Japoniei din august 1945 a pus capat luptelor celui de-al doilea razboi mondial. Pe 10 august 1945, dupa invadarea Manciuriei de catre Uniunea Sovietica si bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, liderii japonezi au decis in timpul unei conferinte imperiale sa accepte in principiu termenii capitularii neconditionate asa cum fusesera ei stabiliti de Aliati prin asa numita "declaratie de la Potsdam". Au trebuit insa sa mai treaca insa cateva zile cu lupte in spatele usilor inchise, inclusiv cu o tentativa de lovitura de stat, pana cand imparatul Hirohito s-a adresat natiunii prin intermediul radioului, anuntand pe 15 august acceptarea conditiilor impuse de Aliati. In discursul sau, imparatul punea accentul pe rolul bombardamentelor atomice in luarea deciziei sale. O copie a discursului de pe 17 august destinata fortelor armate japoneze nu mentiona bombardamentele nucleare, dar punea accentul pe invazia sovietica. In prezent exista o controversa cu privire la motivele din spatele deciziei japoneze de capitulare.

Pe 28 august, a inceput ocupatia Japoniei. Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitularii, care au pus in mod oficial capat celui de-al doilea razboi mondial. In ciuda capitularii de pe 2 septembrie, au mai existat cateva unitati japoneze izolate care au refuzat sa se predea, iar un numar de soldati japonezi rataciti au continuat lupta si nu s-au predat luni sau chiar ani de zile, aminteste Wikipedia.