Ungaria si Rusia au semnat marti un acord de cooperare privind construirea a doua noi reactoare la singura centrala nucleara ungara, in cadrul unei vizite efectuate la Moscova de premierul Viktor Orban, scrie AFP. Acordul a fost semnat la capatul discutiilor purtate de Orban cu presedintele rus Vladimir Putin.

Centrala nucleara din UngariaFoto: International Nuclear Safety

Centrala nucleara a fost construita cu tehnologie sovietica in orasul Paks, din centrul Ungariei.

"Acordul semnat prevede constructia a doua noi reactoare la centrala" din Paks, a declarat Putin, citat de agentia Interfax.

"Intrarea in functiune a noilor blocuri va permite practic dublarea capacitatii centralei", a precizat acesta.

Acordul prevede acordarea de catre Moscova a unui credit de pana la 10 miliarde de euro pentru constructia reactoarelor, a indicat seful Agentiei federale ruse pentru energia atomica, Serghei Kirienko, citat de agentia Ria-Novosti.

"Primul reactor ar urma sa functioneze in 2023" iar centrala va ramane in proprietatea Ungariei, a precizat marti guvernul de la Budapesta, care a evocat un credit de "10 pana la 12 miliarde de euro", pe 30 de ani.

Centrala de la Paks, situata la 100 km sud de Budapesta, a fost construita de sovietici in anii 1980.

Cele patru reactoare in activitate, cu apa grea, au o capacitate de aproape 2.000 megawati pe zi si furnizeaza 40% din electricitatea tarii.

Potrivit site-ului rusesc de stiri gazeta.ru, cele doua noi reactoare vor avea o capacitate de 1.200 megawati fiecare.

Potrivit sursei citate, pretul unui reactor de acest tip este de 4,5 - 5 miliarde de euro.

Gazeta.ru afirma ca o licitatie care a fost anuntata, si la care ar fi urmat sa participe francezii Areva si americanii Westinghouse, a fost amanata.

O sursa citata de gazeta.ru a apreciat ca aceasta licitatie nu va avea loc, probabil, ceea ce contravine regulilor Uniunii Europene.

Alegerea Rusiei este, totusi, dictata de ratiuni care tin de continuitatea tehnologica si de politica.

Orban si Putin "nu sunt antagonisti in politica, desi Ungaria este membra a UE", subliniaza site-ul.

"Orban are imaginea unui fel de Putin ungar", afirma un expert citat de gazeta.ru.

Ungaria este foarte dependenta de aprovizionarea cu resurse energetice din Rusia, de unde primeste 80% din petrol si 75% din gazul natural.