Circa 50.000 de persoane au manifestat duminica in centrul Kievului impotriva agresiunii fostului ministru ucrainean de interne, lider al opozitiei, Iuri Lutenko, relateaza AFP.

Iuri Lutsenko, batut in confruntarile cu fortele de ordineFoto: Captura YouTube

Lutenko, 49 de ani, a fost internat cu comotie cerebrala, dupa ce a fost agresat in timp confruntarilor de vineri intre manifestanti si politie. El a primit mai multe lovituri cu bastonul in cap de la fortele de ordine, potrivit purtatoarei de cuvant, si a fost internat la terapie intensiva.

Sambata seara, Lutenko a fost transferat intr-un salon obisnuit de spital, aflandu-se intr-o stare stabila.

In total, circa 20 de persoane au fost ranite in violentele de vineri, cand manifestantii pro-europeni au incercat sa impiedice politia sa duca la inchisoare trei oameni condamnati la cate 6 ani vineri pentru ca au vrut sa arunce in aer, in 2011, o statuie a lui Lenin.

Lutsenko, in varsta de 49 de ani, membru al fostului Cabinet prooccidental condus de Iulia Timoshenko, a fost in detentie aproape trei ani, fiind eliberat la presiunile Uniunii Europene.

Incepand din noiembrie, in Ucraina au loc proteste masive fata de refuzul Administratiei Viktor Ianukovici de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeana.