Rusia a lansat joi o operatiune antiterorista intr-o regiune din sudul tarii vecina cu Soci, orasul care va gazdui Jocurile Olimpice de iarna care incep peste o luna, dupa ce a descoperit cinci cadavre ciuruite de gloante, scrie AFP.

Doua districte din regiunea Stavropol au fost plasate in stare de alerta dupa descoperirea cadavrelor, miercuri, in patru masini: "O operatiune antiterorista a fost lansata inepand de la miezul noptii in districtele Predgorny si Kirov", a precizat administratia regionala.

Potrivit legislatiei rusesti, declansarea unei operatiuni antiteroriste ofera fortelor de ordine puterea de a evacua temporar locuitorii, de a opri masinile si persoanele fara un motiv aparent.

Regiunea Stavropol are o granita comuna cu Krasnodar, din care face parte Soci, statiune balneara intre marea Nordului si muntii Caucaz.

In momentul in care politistii examinau una dintre masini, in care se afla cadavrul unui locuitor din regiune, un dispozitiv artificial a explodat la circa 20 de metri distanta, a precizat ministerul regional de Interne, intr-un comunicat.

Un al doilea dispozitiv exploziv descoperit in apropiere a fost distrus cu ajutorul unui robot al politiei, potrivit Serviciului federal de securitate (FSB), citat de agentia Interfax.

O sursa din serviciile de securitate a declarat ca cele doua dispozitive erau incarcate cu bucati de metal pentru a produce cat mai multe victime, un mod de operare identic celui utilizat de rebelii islamisti din Caucazul de Nord.

Regiunea Stavropol se invecineaza cu mai multe republici instabile din Caucazul de Nord, precum Daghestan, Ingusetia sau Cecenia.

Aceste evenimente survin dupa doua atentate sinucigase nerevendicate, soldate cu 34 de morti, in 29 si 30 decembrie, intr-o gara si un troleibuz din Volgograd, un oras aflat in sudul Rusiei.

Un dispozitiv de securitate exceptional a intrat in vigoare marti la Soci.