O plangere a fost depusa impotriva CIA, miercuri, la Washington, de catre un doctorand care a solicitat documente pentru a clarifica rolul Executivului american in arestarea lui Nelson Mandela in perioada regimului de apartheid, in 1962, potrivit Mediafax.

"Potrivit unor surse, CIA a fost implicata in arestarea, in 1962, a lui Nelson Mandela, care a condus la incarcerarea sa pentru decenii", scrie reclamantul, Ryan Shapiro, in plangere. El a adaugat ca defunctul presedinte sud-african era pe atunci prezentat ca fiind "un terorist marxist".

Doctorandul la istorie si antropologie in Massachusetts (nord-est) cere unui tribunal federal din Washington sa ordone CIA sa faca publice aceste documente in virtutea Legii privind dreptul presei de a fi informata (FOIA).

Potrivit lui, aceste documente i-au fost refuzate pana in prezent.

Intervievat de AFP, Dean Boyd, un purtator de cuvant al CIA, a precizat ca, "in general, CIA se abtine sa comenteze dosarele care sunt examinate in instanta".

"Desi se stie de mai mult timp ca CIA a fost implicata in arestarea lui Mandela, putine informatii publice precise exista despre aceasta implicare", se mai poate citi in plangere.

"De asemenea, desi se stie de mai mult timp ca CIA oferea cu regularitate regimului sud-african informatii despre miscarea antiapartheid, putine informatii publice precise exista despre aceste activitati. Prin urmare, cu toate ca astazi este salutat la nivel mondial ca un erou si un combatant al libertatii impotriva injustitiei, Mandela a fost desemnat drept terorist de catre Executivul american si a ramas pe lista teroristilor pana in 2008", potrivit plangerii depuse la Tribunalul Federal din Districtul Columbia (Washington).