Guvernul condus de Angela Merkel a decis miercuri sa analizeze noi politici pentru a opri imigrantii de la abuzarea sistemului de protectie sociala, incercand astfel s a rezolve un conflict in randul noii coalitii dreapta-stanga in privinta imigrantilor din Romania si Bulgaria, relateaza Reuters.

Imigratia a devenit un subiect fierbinte in Germania, precum in Marea Britanie si Franta, in urma ridicarii restrictiilor pe piata muncii incepand cu acest an pentru romani si bulgari.

Temerile referitoare la un aflux masiv de oameni care ar putea fura slujbele nemtilor si sa profite de sistemul de ajutoare sociale ii alarmeaza mai ales pe conservatorii din Bavaria, care au declansat o furtuna cu un text intitulat "daca inseli, esti dat afara".

Cabinetul a pus la punct un grup de lucru care va face un raport pana in iunie privind pasii pe care trebuie sa ii urmeze guvernul pentru a evita orice fel de abuz al sistemului social din partea migrantilor, a declarat purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert.

Anul trecut, primarii din 16 orase mari, inclusiv Koln sau Hanovra, au scris coalitiei pentru a cere ajutorul cu numarul mare de imigranti saracidin sud-estul Europei, a spus Seibert, adaugand: "Cand orasele trebuie sa se descurce cu probleme ce ar putea avea legatura cu migratia, trebuie sa privim indeaproape".

Grupul de lucru este alcatuit din oficiali din 11 ministere si un coordonator guvernamental pentru integrare. Ministerul de interne (minsitru conservator) si ministerul muncii (social-democrati) vor conduce grupul.

Uniunea Crestin Sociala (CSU) din Bavaria, care isi imparte puterea cu conservatorii lui Merkel si cu SPD, vrea ca imigrantii sa nu primeasca beneficii in primele trei luni iar cei care fraudeaza sistemul sa fie deportati, fara dreptul de a reveni.

"De ce sa devina Germania atelierul de reparatie sociala al Europei?" s-a intrebat secretarul general SCU saptamana aceasta.

Ideile acestora au fost insa criticate de SPD trept "sloganuri de ura" si populism, in contextul alegerilor locale si europarlamentare de anul acesta.