Tunisia a aprobat luni egalitatea "fara discriminare" intre "cetateni si cetatene" in viitoarea sa constitutie, un text unic in lumea araba, chiar daca egalitatea intre sexe nu este anuntata in mod clar, scrie AFP.

"Toti cetatenii si cetatenele au aceleasi drepturi si aceleasi datorii. Ei sunt egali in fata legii fara nicio discriminare", se arata in articolul 20 din proiectul de Constitutie, adoptat cu 159 de voturi dintr-un total de 169.

Aceasta formulare este rodul negocierilor dintre islamistii de la Ennahda, majoritara in adunarea constituanta, si opozitia laica.

Ennahda a starnit un adevarat scandal in vara lui 2012 cand a anuntat ca doreste sa introduca conceptul "complementaritatii" barbat-femeie in Constitutie. In cele din urma, partidul islamist a fost nevoit sa renunte la proiect.

Articolul validat luni este totusi criticat de numeroase ONG-uri precum Human Rights Watch si Amnesty, care considera formula prea ingraditoare.

"Constitutia trebuia sa precizeze ca barbatii si femeile sunt egali si au dreptul la deplina egalitate in drepturi si in fapte", afirmau vineri cele doua OBG-uri.

Tunisia, fara sa fi consacrat egalitatea intre sexe, este, din 1956, tara araba care acorda cele mai multe drepturi femeilor. Barbatul ramane insa privilegiat, in special in ceea ce priveste mostenirea.

Pedeapsa cu moartea nu a fost abolita

Adunarea Constituanta examineaza incepand de luni capitolul "drepturi si libertati" din proiectul legii fundamentale.

Astfel, urmeaza sa aprobe articolul 21 care dispune ca "dreptul la viata este sfant. Nimeni nu ii poate aduce atingere, cu exceptia cazurilor extreme stabilite de lege".

Acest compromis a fost criticat deoarece nu aboleste pedeapsa cu moartea. De altfel, un amendament in acest sens a fost respins, desi nicio executie nu a avut loc in tara de la inceputul anilor 1990.

Votul asupra Constitutiei, demarat vineri, a fost foarte haotic si intrerupt de dispute si polemici. Dupa examinarea pe articole, textul in ansamblul sau trebuie sa obtina votul a doua treimi dintre alesi pentru a evita un referendum.

Clasa politica s-a angajat sa adopte legea fundamentala inainte de 14 ianuarie, a treia aniversare a revolutiei care a marcat inceputul Primaverii Arabe.