Milioane de americani se pregatesc luni sa infrunte un frig record la New York, in nord-est-ul si in centrul Statelor Unite, unde o noua reducere a temperaturilor resimtite, de pana la -50 de grade Celsius, este asteptata in aceasta saptamana, scrie AFP.

Temperaturile foarte scazute rezulta din vortexul polar, un ciclon masiv de aer rece, dens, care se formeaza in fiecare iarna in atmosfera arctica, noteaza BBC News.

Vortexul a fost foarte puternic in acest an, iar aerul s-a racit din ce in ce mai mult. Odata eliberat, acest aer rece si, deci, foarte dens, calatoreste pe distante foarte lungi, si astfel se explica patrunderea sa in zone sudice, explica John Hammond, de la BBC Weather Centre.

Acest val de frig polar, inedit in ultimii 20 de ani, este insotit de ninsori si ploi inghetate, s-a soldat cu zece morti in mai putin de o saptamana. Plecand din nordul Statelor Unite si din Canada vecina, acest val s-a intins spre Midwest si ameninta chiar regiuni din sud in mod traditional scutite de astfel de fenomene precum Tennessee si Alabama.

"Temperaturile cele mai reci in ultimii aproape 20 de ani vor afecta nordul si centrul Statelor Unite urmand un front de frig arctic", afirma meteorologii. "Combinate cu vanturi in rafale, aceste temperaturi vor fi resimtite la temperaturi potential mortale, pana la -51 grade Celsius in anumite locuri".

La aceste temperaturi, leziuni grave pot aparea dupa doar cateva minute de expunere, au reamintit autoritatile, care si-au multiplicat apelurile la prudenta.

Astfel, populatia a fost avertizata fata de riscul masinilor blocate si al drumurilor inghetate din cauza deversarii canalizarilor sub efectul inghetului, iar in mai multe orase locuitorii au fost invitati sa ramana in case si sa isi faca rezerve de hrana.

Mii de zboruri au fost intarziate sau au fost chiar anulate, cum este cazul aeroportului international O'Hare din Chicago, unul dintre cele mai frecventate, sau la New York, duminica.

Mai multe recorduri de temperaturi scazute - datand de 20 sau chiar 30 de ani - ar putea fi doborate pana marti in nordul si nord-estul SUA, dar si in zone mai sudice.

Astfel, la Atlanta, marele oras situat la 1.200 km sud de Chicago, ar putea sa fie mai frig decat in Anchorage, cel mai mare oras din Alaska, afirma televiziunea CNN.

Si Canada se pregatea luni sa infrunte temperaturi glaciale - pana la -17ᅡC la Toronto, marti - si caderi de zapada de pana la 25 cm.