Fortele irakiene de securitate pregatesc un "atac major" pentru a relua controlul asupra orasului Fallujah de la combatanti afiliati Al-Qaida, considerati foarte "periculosi" de catre Statele Unite, care au promis autoritatilor de la Bagdad ca le vor sustine, dar de la distanta.

"Fortele irakiene pregatesc un atac major la Fallujah", la aproximativ 60 de kilometri vest de Bagdad, a declarat pentru AFP un oficial guvernamental de rang inalt, potrivit Mediafax.

Fortele speciale au efectuat deja operatiuni in oras, iar armata se mobilizeaza in jurul acestuia. Dupa ce locuitorii vor parasi localitatea, fortele de securitate vor lansa "atacul pentru zdrobirea teroristilor", a subliniat oficialul citat.

Combatanti din cadrul Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL), afiliat Al-Qaida, au preluat controlul asupra orasului Fallujah si unor cartiere din Ramadi, situat la 50 de kilometri mai la vest, in urma unei retrageri a fortelor de securitate, dupa violente provocate de o operatiune de reprimare, luni, asupra unei miscari sunnite de contestare.

Este pentru prima data cand combatanti afiliati Al-Qaida preiau controlul asupra unor zone urbane, de la insurectia sangeroasa care a urmat invaziei americane, in 2003.

Cele doua orase au fost fiefuri ale insurgentilor, iar fortele americane au foste afectate in aceste zone de cele mai importante pierderi pe care le-au suferit de la Razboiul din Vietnam.

Insa, de acum, fortelor irakiene le revine rolul de a purta batalia, a declarat duminica dimineata secretarul de Stat american John Kerry, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ierusalim.

"Statele Unite vor continua sa se afle in contact strans" cu autoritatile de la Bagdad, "le vom ajuta in lupta lor, dar este o lupta pe care este necesar sa o castige ele-insele, iar eu am incredere in faptul ca vor reusi", a afirmat Kerry.

"Suntem foarte, foarte ingrijorati" de amplificarea puterii SIIL in Irak, a declarat Kerry. "Ei sunt cei mai periculosi actori in regiune", a adaugat el, evocand "barbaria" si "brutalitatea" acestora.

Cu toate acestea, ultimii militari americani s-au retras din Irak in urma cu peste zece ani, iar "noi nu intentionam sa trimitem trupe terestre", a subliniat Kerry.

Combatanti SIIL au preluat, duminica dimineata, controlul asupra satului Boubali, langa Ramadi, in urma unor confruntari intense, a declarat un martor.

Jurnalisti AFP au auzit duminica dimineata zgomotul unor confruntari sporadice in Ramadi si langa Fallujah, dar nu era posibil sa afle imediat cine era implicat.

In provincia Al-Anbar, sunt prezente, de-acum, patru tipuri de forte, si anume fortele de securitate si aliatii lor tribali, SIIL si forte antiguvernamentale din cadrul "Consiliului Militar al Triburilor".

Violentele au izbucnit la Ramadi, luni, cand forte de securitate au desfiintat principala tabara de protest sunnita din tara, calificata de autoritati un ascunzis Al-Qaida, si s-au extins rapid la Fallujah.

Niciun bilant general al confruntarilor nu era disponibil, insa potrivit autoritatilor acestea s-au soldat cu peste 160 de morti, in principal combatanti SIIL, numai vineri si sambata.

Gruparea afiliata Al-Qaida a devenit o forta majora in conflictul sirian, comitand totodata atentate sangeroase in Irak sau atacuri indraznete asupra unor inchisori.

"SIIL a reusit sa profite de pe urma retelelor si capacitatilor sale in Irak pentru a fi foarte prezenta in Siria si si-a utilizat prezenta in Siria pentru a-si consolida pozitiile in Irak", a declarat Daniel Byman, un expert de la Brookings Institution's Saban Center for Middle East Policy.

Ministerul irakian al Apararii a anuntat recent ca fotografii aeriene si informatii sugereaza ca combatantii din Irak au primit arme si echipamente moderne din Siria si au reconstruit foste tabere care au fost distruse, la vest de Al-Anbar.

"Nu vom ceda pana cand nu vom invinge toate gruparile teroriste si pana cand nu ne vom salva poporul din Al-Anbar", a declarat sambata premierul Nuri al-Maliki, un siit acuzat de acapararea puterii si marginalizarea sunnitilor.