La trei zile de la deschiderea completa a pietei germane a muncii pentru romani si bulgari, cancelarul Angela Merkel si partenerul sau de coalitie social-democrat incearca sa calmeze o polemica declansata de catre conservatorii bavarezi cu privire la unele temeri pe tema imigratiei, informeaza AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Miercurea viitoare, Guvernul, reunit pentru prima data in acest an in Consiliu de Ministri, va analiza in mod obiectiv subiectul", a declarat vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel intr-un interviu publicat sambata de Bild, cea mai citita publicatie in Germania.

Vineri, Sigmar Gabriel a avut o discutie telefonica cu Angela Merkel. Ei au cazut de acord sa analizeze eventuale masuri mai severe impotriva celor care fraudeaza ajutoarele sociale.

"Cred ca nu trebuie sa crestem artificial aceasta problema. Dar nu trebuie nici s-o minimalizam", a declarat Gabriel pentru Bild.

Sosirile unor bulgari si romani, chiar daca raman limitate prin comparatie cu mult anuntata imigrare totala catre Germania, deschid adesea ziarele germane pentru ca se concentreaza in cateva orase mari, ca Berlinul sau Duisburgul (vest), zone care se confrunta cu importante probleme privind saracia. Numerosi germani se tem de un aflux de imigranti saraci in tara lor faimoasa pentru sistemul social generos, in special in ceea ce ppriveste alocatiile pentru familiile cu copii.

Conservatorii bavarezi (CSU) - formatiunea-sora a conservatorilor din cadrul CDU al Angelei Merkel - au exploatat aceste ingrijorari reclamand o atitudine mai dura fata de cei care fraudeaza tocmai in momentul anularii ultimelor restrictii impuse romanilor si bulgarilor in noua tari UE, inclusiv Germania. Sloganul lor: "Cel care fraudeaza trebuie sa plece", adica sa paraseasca tara.

Reactionand la aceste atacuri recente ale CSU impotriva unor imigranti "profitori", Gabriel a aratat ca "nu avem nevoie de o discriminare incisiva a bulgarilor si romanilor, dar nu trebuie nici sa ignoram problemele din unele orase germane mari puse fata in fata cu imigratia celor saraci".

Sigmar Gabriel a adaugat ca "de ceea ce nu avem, intr-adevar, nevoie sunt declaratii in scop electoral. Nu asa se rezolva problemele cu imigratia".

In 2014 vor avea loc doua runde electorale decisive pentru partidul conservator (CSU) din Bavaria, regiune bogata din sudul Germaniei: alegerile municipale in martie si cele europene in mai.

Intr-un interviu publicat sambata de ziarul bavarez Munchener Merkur, presedintele CSU Horst Seehofer a declarat ca formatiunea sa este "deschisa lumii" si a precizat ca "ea nu are de primit sfaturi de la nimeni cu privire la modul de tratare a strainilor".

Comisarul european pentru Munca, Laszlo Andor, a avertizat impotriva oricarei forme de isterie in acesta dezbatere. "Este absolut necesar sa aparam drepturi fundamentale ca libera circulatie si nu ar trebui sa reactionam cu isterie la imigratie", a declarat comisarul european intr-un interviu pentru editia de sambata a cotidianului Die Welt.

Mediul economic german si-a exprimat de asemena ingrijorarea fata de imaginea tarii, in contextul in care se incearca atragerea mainii de munca din strainatate.

"Nu trebuie sa facem si mai sumbru tabloul in domeniul imigratiei, cu o discutie politica inflamata", a aratat directorul Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK), Martin Wansleben, pentru cotidianul "Neue Osnabrucker Zeitung".

Martin Wansleben a aratat ca Germania, tara in proces de imbatranire, "are nevoie in urmatorii ani de cel putin 1,5 milioane de muncitori calificati straini pentru a-si mentine cresterea economica si pentru a garanta sistemul social" al tarii. "Trebuie sa continuam sa imbunatatim felul in care ii primim pe imigranti, este o datorie pentru intreaga societate", sustine Wansleben.