Un scandal de coruptie pe piata armamentului, privind contracte acordate in urma cu 15 ani, zguduie Grecia pe masura ce ies la iveala informatii privind implicarea unor inalti responsabili guvernamentali si oameni de afaceri, scrie AFP. Pana acum, scandalul a reusit sa aduca niste bani in cuferele tarii lovite de criza, dupa ce unul dintre cei care au luat mita in schimbul acordarii contractelor a anuntat ca va returna peste 9 milioane de euro.

Dimitris PapachristosFoto: Agerpres/AP

Deocamdata, in dosarul de coruptie, un suspect a fost arestat preventiv, un altul a fost eliberat pe cautiune iar un al treilea a anuntat ca va da statului inca 2 milioane de euro pe care i-a primit drept mita, ridicand suma inapoiata la 9.5 milioane de euro.

Vineri, judecatorii au decis arestarea preventiva a lui Dimitris Papachristos (78 ani), fostul reprezentant in Grecia al companiei germane de arme Krauss Maffei Wegmann, acesta fiind acuzat ca i-a dat mita lui Kantas suma de 750.000 de euro.

Potrivit eKathimerini.com, unul dintre cei suspectati ca i-au dat mita lui Kantas, Panayiotis Efstathiou (83 de ani), fost reprezentant al firmei germane Atlas Elektronik, a fost eliberat vineri din arest in schimbul unei cautiuni in cuantum de 500.000 de euro. Efstathiou a recunoscut ca a dat mita insa sustine ca a facut acest lucru pentru ca a fost santajat de Kantas care ar promis ca va atribui contracte altor companii in cazul in care nu e platit.

Papachristos si Efstathiou sunt doua dintre figurile invocate in acest caz de catre Antonis Kantas (73 de ani), fostul adjunct pentru armament in cadrul Ministerului Aparararii de la Atena intre 1997-2002 care a facut dezvaluirile despre contractele acordate ilegal.

Arestat 13 decembrie, Kantas a marturisit faptele dupa ce procurorii au descoperit 13,7 milioane de euro ppe care acesta ii ascunsese intr-o banca din Singapore.

Kantas a recunoscut apoi ca a primit mita pentru unele dintre cele mai importante contracte de armament cu companii straine, inclusiv germane, franceze, ruse, braziliene si suedeze.

In timpul unei depozitii care s-a intins pe o perioada de patru zile si a tinut mass-media cu sufletul la gura, fostul oficial din Ministerul Apararatii a dat nu mai putin de 17 nume de oameni de afaceri, intermediari, dar si politicienii implicati, in opinia sa, in acest caz.

Politicianul a vorbit si despre dimensiunea monetara a scandalului: noua milioane de euro primite mita pe care Kantas a anuntat ca le va inapoia statului elen.

"Milioane de euro si dolari sunt imprastiate in mai multe conturi din intreaga lume. Procedurile neceare pentru a le deschide dureaza mult pentru ca exista intermediari, companii off-shore", a declarat o sursa judiciara pentru AFP.

"Si este sigur ca inculpatii acopera politicienii din spatele acestei afaceri", a adaugat sursa.

"Am luat de atat de multe ori mita ca nu imi amintesc de toate (cazurile - n.red.)", le-a spus judecatoriilor Kantas, care, potrivit unor fragmente din priopria declaratie publicate de presa elena, a primit aceste bonusuri incepand din 1989.

Kantas le-a vorbit judecatorilor inclusiv despre rolul jucat de fostul ministru al Apararii si co-fondator al partidului socialist PASOK, Akis Tsohatzopoulos, condamnat in luna octombrie la 20 de ani de inchisoare pentru spalare de bani in contracte de armament.

Fostul ministru a negat insa acuzatiile. O comisie parlamentara formata la inceputul anilor 2000 a concluzionat la acea vreme ca este imposibil sa fie adunate dovezi suficiente cazul ministrului.

"A fost un sentiment groaznic sa vezi ca s-au comis fraude si sa nu le poti dovedi", a declarat vineri la radio Skai purtatorul de cuvant al guvernului, Simos Kedikoglou.

"In prezent, exista instrumente care ne permit sa luptam eficient impotriva coruptiei", a oferit asigurari reprezentantul guvernamental, declarand ca Executivul de la Atena este "hotarat" sa ajunga pana la sursa acestui scandal.

Urmeaza alte numeroase audieri in acest dosar. Insa judecatorii se confrunta cu varsta inaintata si problemele ce o insotesc cel putin in doua cazuri: Dimitris Papachristos, unul dintre cei care a dat mita, sufera de tulburari de memorie, iar Panayiotis Efstathiou, acuzat de aceeasi infractiune in numele unei alte companii germane, a trebuit sa fie spitalizat in timpul audierii sale maraton de 12 ore desfasurate joi.

Grecia a fost aratata constant cu degetul de UE pentru coruptia endemica in sectorul economic, chiar daca Atena a obtinut in luna decembrie de la ONG-ul Transparency International o un calificativ satisfacatoar asupra pregreselor in acest domeniu.

Bugetul pentru armament, mai ales din contextul complexei relatii greco-turce, a fost pentru mult timp o importanta parte din cheltuielile Greciei, reprezentand in perioada 1974-2005 echivalentul a 80% din cele 310 miliarde de euro ale datoriilor Greciei la izbucnirea crizei in 2010.

"Tsunamiul mitei descrise de Kantas s-a oprit dupa plecarea sa? Nu continua?", se intreaba, intr-un comunicat de presa, formatiunea de stanga radicala Syriza, lider in sondajele privind intentiile de vot, depasindu-i pe conservatorii aflati la putere impreuna cu socialistii.

In urma acuzatiilor de mita, ministrul Apararii Dimitris Avramopoulos a anuntat vineri ca autoritatile vor modifica felul in care se fac achizitiile militare, scrie eKathimerini.com.

Avramopoulos a precizat ca Guvernul sau lucreaza la o propunere de a "proteja transparenta si de a proteja prestigiul, increderea si misiunea nationala a fortelor armate".

In mare parte discreditate, cele doua partide care guverneaza Grecia fara intrerupere de la caderea regimului coloneilor, sunt considerate responsabile pentru stagnarea tarii.