Guvernul irakian a pierdut controlul asupra orasului Fallujah, aflat in prezent sub controlul unor combatanti din cadrul miscarii teroriste Al-Qaida, a anuntat sambata un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de securitate din provincia Al-Anbar (vest), transmite AFP.

Orasul "Fallujah se afla sub controlul SIIL", a anuntat oficialul, referindu-se la Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), o filiala Al-Qaida in Irak. El a precizat ca "sectoarele din jurul orasului Fallujah (situat la 60 de kilometri vest de Bagdad - n.red.) se afla sub controlul politiei locale".

Cel putin 32 de civili si 71 de luptatori al-Qaeda au fost ucisi vineri in luptele dintre reteaua extremista sunnita formata din triburi locale si fortele de securitate in provincia Al-Anbar, un bastion sunnit ostil prim-ministrului siit Nouri al-Maliki.

Luptatorii SIIL controleaza de joi mai multe sectoare din Ramadi (100 km vest de Bagdad) si din orasul Fallujah, zona pe care au declarat-o vineri "stat islamic".

Luptele au izbucnit luni in Ramadi, dupa demolarea unei tabere de protestatari anti-guvernamentali prezentate de guvern drept "o ascunzatoare Al-Qaida". Violentele s-au raspandit apoi raspandit in orasul Fallujah din apropiere.

Insurgentii SIIL au profitat de faptul ca trupele guvernamentale si-au abandonat pozitiile in Fallujah si Ramadi miercuri, dupa luptele cu protestatarii care s-au opus demolarii taberei, si au preluat controlul asupra unor sectoare din ambele orase.

Provincia Al-Anbar a devenit, de mai bine de un an, un punct central al miscarii impotriva prim-ministrului Maliki, acuzat de monopolizarea puterii si marginalizarea sunnitilor.

Fallujah si Ramadi au reprezentat si bastioane ale insurectiei care a urmat invaziei SUA in Irak din 2003 .