Valurile puternice, ploile abundente si rafalele de vant violente au provocat inundatii vineri in sud-vestul Angliei, in Tara Galilor si Scotia, iar autoritatile au cerut populatiei sa nu se apropie de litoral, informeaza AFP.

In timp ce valurile uriase loveau litoralul tarii, Agentia britanica pentru Mediu a avertizat ca plimbarile pe mal ar putea fi "extrem de periculoase".

In apropiere de Plymouth, in comitatul Devon (sud-vestul Angliei), echipele de salvare incercau sa gaseasca un tanar, in varsta de 18 ani, dat disparut joi, dupa ce a parasit domiciliul sau pentru a fotografia intemperiile. La Burry Port, in sudul Tarii Galilor, zeci de curiosi veniti sa vada marea au fost rugati de politie sa se indeparteze de litoral. Acest oras de coasta a fost lovit vineri dimineata de valuri imense si rafale de vant care depaseau viteza de 112 kilometri pe ora.

"Oamenii isi pun viata in pericol ramanand aici", a subliniat purtatorul de cuvant al autoritatilor locale, Ron Cant. "Ei nu-si dau seama ce ascund aceste valuri. Ele aduc multe pietre si le arunca violent", a declarat Cant, adaugand ca "pietre de aproape 50 de kilograme" au fost "aruncate (de valuri n.red.) intr-o parcare".

Alerte de inundatii puternice au fost decretate in comitatele Gloucestershire si Dorset (sud-vest), precum si in Tara Galilor, unde au fost evacuati mai multi locuitori, ca masura de precautie.

In Irlanda de Nord, zonele de coasta au fost inundate, in timp ce Belfastul a fost relativ ferit.

Conditiile meteorologice au determinat guvernul britanic sa convoace comitetul de urgenta Cobra destinat sa getioneze situatiile de urgenta.

Marea Britanie este afectata de ploi si rafale puternice de vant de doua saptamani. De asemenea, inundatii puternice au loc in Bretania, in nord-vestul Frantei.