Consulatul Chinei din San Francisco a fost vizat, miercuri, de un incendiu declansat intentionat, care a provocat importante pagube materiale, a anuntat joi un purtator de cuvant al consulatului, cerandu-le autoritatile americane sa protejeze personalul diplomatic chinez, potrivit Mediafax.

Departamentul de Stat american si-a exprimat "profunda preocupare" si a promis sa-l aduca in fata justitiei pe autorul acestui atac.

Un atacator a aruncat "doua galeti cu benzina pe usa din fata a consulatului si i-a dat foc", miercuri, la ora locala 21.25 (joi, 07.25 ora Romaniei), provocand "pagube importante", a precizat purtatorul de cuvant intr-un comunicat publicat pe site-ul de Internet al consulatului.

Politia si pompierii din oras, precum si serviciile de securitate diplomatica ale Departamentului de Stat american au reactionat rapid, potrivit aceleiasi surse.

Pentru moment, consulatul Chinei este inchis pentru public, insa cativa angajati isi continua activitatea.

Inainte de a da foc, autorul a parcat o camioneta in fata consulatului, a adaugat purtatorul de cuvant, care nu a oferit alte detalii. Nu se stie daca persoana respectiva este barbat sau femeie sau care sunt motivatiile care au impins-o sa comita acest act.

Politia americana a confirmat pentru AFP ca ancheteaza incidentul.