Papa Francisc a facut apel, miercuri, la mai multa solidaritate si mai putina violenta in lume in prima sa rugaciune Angelus a anului 2014, in fata unei multimi de credinciosi reunite in Piata Sfantul Petru, informeaza AFP.

"Avem cu totii responsabilitatea de a lucra pentru ca lumea sa devina o comunitate de frati care se respecta, car accepta diferentedintre ei si au grija unii de altii", a declarat el cu ocazia Zilei Mondiale a Pacii, celebrata de Biserica Catolica la 1 ianuarie.

Primul papa venit din America Latina a facut apel, de asemenea, la incheierea violentelor si a nedreptatilor care "nu ne pot lasa indiferenti sau nemiscati".

"Este timpul sa incetam sa mergem pe drumul violentei", a afirmat Suvernul Pontif, indepartandu-se de textul pregatit anterior. "Ce se intampla in inima umanitatii? Trebuie sa ne oprim", a criticat el, scotand in evidenta "forta duiosiei, forta non-violenta a adevarului si a dragostei".

In cadrul slujbei de Anul Nou celebrate in cursul diminetii in bazilica Sfantul Petru, in prezenta a numerosi membri ai corpului diplomatic acreditati la Sfantul Scaun, el a evocat si "foamea si setea de dreptate si de pace".

In opinia sa, 2014 trebuie sa aduca "un angajament real de construire a unei societati mai juste si mai solidare".

El le-a cerut, de asemenea, credinciosilor sa dea dovada de "forta, curaj si speranta" in noul an.

Fidel stilului familiar care i-a adus o mare popularitate, Papa Francisc a incheiat rugaciunea salutand credinciosii adunati in piata si urandu-le "sa aiba un pranz linistit si un an bun!".

Ales in martie 2013 dupa demisia istorica a predecesorului sau, Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a adus cu sine speranta unei schimbari in Biserica Catolica, zguduita de o serie de scandaluri, intre care cel al abuzurilor pedofile si secularizarea societatilor occidentale.

Papa in varsta de 77 de ani nu inceteaza sa faca apel la o "Biserica saraca pentru saraci", mai putin "auto-referentiala" (centrata pe Vatican) si mai colegiala, oferind mai multa greutate episcopilor din lumea intreaga.