O Grecie inca fragila din punct de vedere economic si politic a preluat miercuri presedintia semestriala a unei Uniuni Europene care incearca sa iasa din criza in contextul alegerilor europarlamentare din primavara, scrie AFP.

Cu "un acut simt al responsabilitatilor sale fata de partenerii sai europeni si fata de toti cetatenii europeni", Grecia a luat primele ore din 2014 presedintia rotativa a Consiliului UE , a oferit asiguri ministrul grec pentru Afaceri Externe , Evangelos Venizelos, intr-un comunicat de presa.

"Urmatoarele sase luni vor fi o etapa importanta nu numai pentru Grecia, care iese dintr-o criza suportata de poporul grec prin sacrificii dificile, ci si pentru Uniune in ansamblul sau, in perspectiva alegerilor europene din luna mai", a reamintit seful socialistilor de la Pasok, parteneri de coalitie a guvernului conservator al lui Antonis Samaras.

Lansarea concreta a acestei presedintii va avea loc pe 8 ianuarie, odata cu reuniunea la Atena a celor 28 de comisari europeni.

Grecia considera asumarea presedintiei rotative drept o oportunitate de a-si recastiga prestigiul, dupa ce tara mediteraneeaza a reprezentat scanteia care a aprins criza datoriilor la sfarsitul anului 2009, destabilizand zona euro.

Economia zonei euro, inca in stare de convalescenta, s-a extins in noaptea de marti spre miercuri, dupa trecerea oficiala a Letoniei la moneda unica, al 18-lea stat care trece prin acest proces. Procesul este vazut de Bruxelles drept un mesaj de incurajare.

Amenintarea unui "Grexit" - iesirea Greciei din zona euro - care a insotit prabusirea economica si sociala a tarii, nu mai este invocata de catre analisti.

"Grecia va deveni o tara normala ca oricare alta", a dat asigurari Antonis Samaras, in mesajul sau de salut, promitand ca 2014 va marca sfarsitul planurilor de ajutorare UE-FMI, institutii care din 2010 au pus tara sub perfuzie financiara, cerand in schimb un program de austeritate draconic.

Guvernul grec se asteapta la o usoara crestere economica de 0,6% in 2014 , dupa sase ani de recesiune.

Dar Grecia, motorul Uniunii pana in vara, ramane sub tutela acesteia din urma, parte a troicii UE-FMI - BCE (Banca Central Europeana) care supervizeaza implementarea masurilor structurale.

Troica va reveni in Grecia la mijlocul lunii ianuarie pentru o noua evaluare dupa ce vizita din toamna anului care tocmai a trecut s-a lovit de numeroase dificultati.

Grecia ii succeda Lituaniei la presedintia UE si va preda stafeta Italiei in iulie. Atena si-a fixat o foaie de parcurs ambitioasa la sefia uniunii: crestere economica, scaderea somajului, implementarea uniunii bancare, imigratie si politica maritima.

Premierul Antonis Samaras va merge la Strasbourg la 16 ianuarie pentru a prezenta prioritatile presedintiei Greciei Parlamentului European. Paisprezece reuniuni ministeriale europene sunt prevazute in aceasta perioada in capitala elena.

Atena va avea de fapt la dispozitie mai putin de sase luni pentru a-si duce la bun sfarsit programul, asta din cauza alegerilor europene prevazute pentru 22 si 25 mai in UE, cu riscul unei ascensiuni a euroscepticilor din toate taberele, pe fondul problemelor sociale cauzate de criza.

Controversele, in special in Marea Britanie si in Germania, rezultate din ridicarea ultimelor restrictii pentru romani si bulgari de pe piata europeana a muncii ilustreaza aceste tensiuni.

Grecia nu mai este expusa acestei eventualitati incarnate in special de partidul neonazist Zori Aurii, aflat pe locul al treilea in sondajele privind intentiile de vot in scrutinurile nationale, in pofida punerii sub acuzare a sase dintre cei 18 deputati ai sai, dupa asasinarea de catre unul dintre membrii sai a unui muzician antifascist in septembrie.

Syriza , partidul de stanga radical care vrea sa obtina de la creditorii tarii o "reducere semnificativa" a datoriei, are un usor avans fata de Noua Democratie, partidul prim-ministrului Samaras.