Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a amenintat miercuri cu un "dezastru nuclear" in peninsula coreeana in contextul izbucnirii unui nou razboi in regiune si a avertizat Washingtonul ca Statele Unite nu vor fi in siguranta in caz de conflict, transmite AFP.

Kim Jong-unFoto: Agerpres/AP

"Daca izbucneste din nou razboiul (in peninsula), acesta va provoca un dezastru nuclear masiv iar Statele Unite nu vor fi niciodata in siguranta", a declarat Kim Jong-Un intr-un mesaj difuzat de televiziunea nationala cu ocazia trecerii in noul an.

"Ne confruntam cu o situatie in care cel mai mic incident militar accidental poate duce la un razboi total", a avertizat liderul nord-coreean.

Potrivit mai multor analisti si oficiali militari sud-coreeni, regimul de la Phenian si-ar putea pune in pratica amenintarile militare la inceputul acestui an in incercarea de a consolida pe plan intern autoritatea lui Kim Jong-Un.

Coreea de Sud, principala tinta a amenintarilor nord-coreene, a reactionat prin intermediul ministrul Apararii Kim Kwan - Jin, oficialul declarand ca armata sud-coreeana "trebuie sa raspunda fara mila tuturor provocarilor dusmanului".

Kim Jong - Un a mentionat in discurs si executia unchiului sau, Jang Song-Thaek, unul dintre cei mai influenti lideri ai regimului, pe care l-a calificat drept "gunoi".

"Partidul nostru a luat masuri decisive anul trecut pentru a elimina elementele putrede din sanul sau", si-a justificat Kim Jong-Un actiunile, criticand actele "anti-partid, anti-revolutionare ". Aceasta "epurare a contribuit foarte mult la intarirea unitatii partidului si a revolutiei", a adaugat liderul de la Phenian.

Este pentru prima oara cand liderul nord-coreean il critica public pe unchiul sau, arestat si executat in decembrie, in decurs de cateva zile, sub acuzatiile de tradare si coruptie.

Coreea de Nord, o tara comunista condusa de peste 60 de ani cu o mana de fier de catre dinastia Kim, recurge adesea la declaratii de razboi, insa inlaturarea lui Jang Song-Thaek si a apropiatilor sai a ingrijorat Statele Unite si Coreea Sud.

Unii analisti cred ca aceste actiuni ar putea fi un semn al diviziunilor din cadrul elitei de la Phenian, insa pentru ele evidentiaza o preluarea totala a puterii de catre tanarul Kim Jong-Un, in varsta de treizeci ani.

Peninsula Coreeana a cunoscut o stare aparenta de calm in ultimele luni, dupa un an foarte greu, marcat de cateva lansari de rachete, considerate de catre occidentali teste ale unor rachete balistice, si de un test nuclear care i-a adus Phenianului noi sanctiuni in Consiliul de Securitate al ONU.

Cu toate acestea, Kim Jong-Un pare decis sa continue programul nuclear al tarii, in pofida sanctiunilor, iar Washingtonul si Seulul spun ca liderul nord-coreean isi propune sa doteze tara cu arme nucleare.

Observatiile prin satelit sugereaza ca Coreea de Nord si-a intensificat recent eforturile de a reactiva principalului sau complex nuclear.

Phenianul dispune acum de suficient material fisionabil - in special plutoniu - pentru a face intre sase si zece bombe nucleare, sustin expertii.