Washingtonul cere Afganistanului sa amane eliberarea a 88 de prizonieri dintr-o inchisoare afgana, considerandu-i pe acestia o amenintare la adresa securitatii Statelor Unite, a declarat miercuri un oficial american citat de Reuters. Pozitia SUA contribuie la cresterea tensiunilor dintre cele doua tari.

SUA au transferat recent sub control afgan inchisoarea de la Bagram, dupa ce institutia devenise o importanta sursa de tensiune intre Washington si guvernul de la Kabul. Relatiile dintre cele doua tari au fost afetate in special de refuzul presedintelui Hamid Karzai de a semna un tratat bilateral de securitate care ar mentine cira 8.000 de soldati americani in Afganistan dupa 2014, cand cea mai mare parte a trupelor internationale urmeaza sa se retraga.

"Comitetul de Reexaminare Afgan si-a depasit mandatul si a ordonat eliberarea unui numar de 88 de persoane periculoase ce reprezinta o amenintare legitima si in cazul carora exista dovezi importante care justifica noi capete de acuzare sau noi investigatii", a declarat colonelul Dave Lapan, un purtator de cuvant al fortelor armate americane din Afganistan.

SUA au refuzat mult timp sa transfere inchisoarea in mainile autoritatilor afgane de teama ca acestia vor decide eliberarea unor prizonieri considerati periculosi, insa a ajuns la o intelegere cu Kabulul la inceputul anului trecut.

Presedintele Comisiei de Reexaminare a negat ca cei 88 de prizonieri ar reprezenta o amenintare. "In multe cazuri, prizonierii au fost conectati eronat de anumite incidente in care nu au fost implicati", a declarat Abdul Shakor Dadras.