Agentia americana pentru aviatia civila (FAA) a publicat luni numele celor sase locatii alese pentru testarea dronelor civile, a caror sosire pe cerul american in 2015 starneste dezbateri aprinse in materie de respectarea vietii private, scrie AFP.

Aceste teste, care vor incepe in urmatoarele trei luni, vor continua pana in februarie 2017, a precizat FAA.

Testele vor ajuta FAA sa raspunda la intrebarile starnite de functia "detecteaza si evita" a acestor aeronave fara pilot, controlul lor, normele la sol, navigabilitatea, procedurile in materie de securitate etc...

FAA a ales universitatea din Alaska, ce acopera sapte zone climatice, si va testa drone si in Oregon (nord-vest) sau Hawaii, in Pacific.

De asemenea, aparatele vor fi testate in Nevada (vest), unde autoritatile vor analiza in special consecintele in materie de control aerian.

Aeroportul international Griffiss, in statul New York (nord-est), va studia dronele in vederea integrarii lor in densul trafic aerian de pe coasta de est.

Departamentul Comertului din statul Dakota du Nord (nord) va analiza in special legaturile acestora cu tehnologia aflata la bord.

Universitatea A&M Corpus Christi din Texas (sud) va studia intre altele normele si procedurile de securitate.

Polul universitar Virginia Tech (est) va evalua riscurile tehnologice si operationale.

FAA previne din nou operatorii dronelor ca vor trebui sa precizeze cum vor utiliza datele culese, prezentand "un proiect scris privind utilizarea si stocarea (...) datelor colectate de drone".

Dar FAA nu propune masuri specifice privind protectia vietii private, reamintind ca operatorii vor trebui sa se conformeze legilor deja existente in materie.

Presedintele asociatiei americane a producatorilor de drone (AUVSI), Michael Toscano, a salutat intr-un comunicat publicat luni un "pas important spre recunoasterea potentialului" acestor drone susceptibile, potrivit acestuia, sa creeze 100.000 de locuri de munca si sa injecteze 82 de miliarde de dolari in economia americana in urmatorii zece ani dupa integrarea lor.

Cerul american va trebui sa integreze 7.500 de mini-drone in cursul urmatorilor 5 ani, potrivit FAA. Aproximativ 80 de agentii publice au fost deja autorizate sa le utilizeze in misiuni care au ca scop serviciul public (securitate, salvare, previziuni meteorologice sau agricultura).

Fondatorul gigantului american al comertului online Amazon, Jeff Bezos, a evocat la inceputul lui decembrie folosirea dronelor pentru livrarea de colete, un proiect care ar putea deveni operational in patru sau cinci ani.