Atentatele din Volgograd poarta amprenta rebelilor islamisti din instabilul Caucaz de Nord, care incearca sa creeze o atmosfera de teroare inaintea Jocurilor Olimpice din Rusia, o amenintare pentru securitate dar si o "palma" pentru Vladimir Putin, afirma expertii intervievati de AFP.

"Este evident ca aceste atentate sunt legate de Jocurile Olimpice de la Soci", care au loc in perioada 7 - 23 februarie in aceasta statiune balneara aflata intre Marea Neagra si muntii Caucaz, crede Alexandr Konovalov, presedintele Institutului de studii strategice.

"Aceasta serie de explozii vizeaza crearea unei atmosfere de teroare inaintea Jocurilor Olimpice", spune si analistul rus independent Pavel Felgenhauer.

Cel putin 14 persoane au fost ucise luni intr-un atentat comis de un kamikaze intr-un troleibuz la Volgograd, fostul Stalingrad, a doua zi dupa un atentat sinucigas care a ucis 17 oameni in gara centrala a acestui oras de pe Volga, situat la aproximativ 1.000 km atat de Moscova cat si de Soci.

Dupa atentat, Vladimir Putin a cerut intarirea securitatii pe ansamblul Federatiei Ruse.

Seful rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, ceruse in iulie "impiedicarea prin orice mijloace" a organizarii Jocurilor Olimpice, foarte dragi presedintelui Vladimir Putin, care si-a folosit toata influenta pentru a obtine organizarea lor si in care vede o ocazie foarte buna pentru a promova imaginea Rusiei.

Aceste atacuri organizatea inaintea Anului Nou - reprezinta "o mare palma pentru Putin", spune expertul rus Alexei Malashenko, de la Centrul Carnegie.

Operatiunile islamistilor din Caucaz in afara regiunii lor sunt rare, in conditiile in care sunt cvasi-cotidiene in Daghestan, Ingusetia sau Cecenia.

Atentatele din Volgograd sunt opera unui "grup organizat care a lovit intr-un loc unde nimeni nu se astepta", spune Malashenko.

Intr-adevar, autoritatile isi concentrau eforturile si atentia asupra Soci, unde importante masuri de de securitate au fost impuse in vederea Jocurilor Olimpice.

Aproape 40.000 de politisti vor fi mobilizati pentru a asigura securitatea iar accesul cu autoturismele va fi interzis pentru nerezidenti incepand cu 7 ianuarie, cu o luna inainte de ceremonia de deschidere.

Expertii noteaza insa ca rebelii din Caucaz, plecati pentru jihad, in Siria, reprezinta o amenintare serioasa pentru securitate daca revin in Rusia.

Dupa primul razboi din Cecenia (1994-1996), rebeliunea s-a islamizat progresiv si a depasit din ce in ce mai mult frontierele acestei mici republici pentru a se transforma la mijlocul anilor 2000 intr-o miscare islamista activa in intreg Caucazul de Nord.

Analistii cred ca islamistii din Rusia vor incerca sa exploateze Jocurile Olimpice pentru a-si demonstra forta si capacitatile in fata sustinatorilor lor finaciari.

"Cel mai important pentru ei este ca atacurile sa faca cat mai multi morti posibil pentru a crea un sentiment de frica si de panica", explica Konovalov.

Stalingrad, simbolul victoriei impotriva Germaniei naziste

Volgograd, fost Stalingrad, ramane pentru numerosi rusi simbolul victoriei tarii lor impotriva Germaniei naziste, obtinuta in urma unei dintre cele mai sangeroase batalii din al doilea Razboi Mondial.

Volgograd, care se intinde pe malul drept al Volgai, se afla la circa 1.000 kilometri sud de Moscova. Populatia acestui oras industrial, cu importante uzine metalurgice si militare, este de un milion de locuitori.

Fostul Taritin din epoca imperiala a fost renumit Stalingrad in 1925, in cinstea liderului sovietic Iosif Stalin. In 1961, a revenit la numele de Volgograd, in cursul destalinizarii demarate de Hrusciov.

Batalia de la Stalingrad, cu pana la doua milioane de morti in ambele tabere, potrivit cifrelor oficiale rusesti, este una dintre cele mai sangeroase din istorie si a fost considerata adeseori un punct de cotitura in al doilea Razboi Mondial.

Inceputa in iulie 1942, a durat pana in 2 februarie 1943. Trupele maresalului german Friedrich von Paulus au capitulat la acea data, incercuite de Armata Rosie, la capatul unei batalii incrancenate in acest oras, un punct strategic de acces spre Caucaz si spre bogatele sale resurse petroliere.

Predarea lui Paulus este prima din istoria armatei naziste si va schimba cursul conflictului atat in plan strategic cat si psihologic in URSS, demoralizata pana atunci de infrangeri rasunatoare.