Egiptul a cerut statelor arabe sa aplice un tratat anti-terorist semnat tin 1998 si care ar elimina sprijinul oferit Fratiei Musulmane in regiune, dupa desemnarea miscarii drept "organizatie terorista" de catre noile autoritati de la Cairo, in paralel cu arestarea a doi ziaristi ai televiziunii qatareze Al-Jazeera, scrie AFP.

Luni, politia secreta egipteana a arestat doi ziaristi ai Al-Jazeera, un australian si un egiptean, acuzati ca au difuzat ilegal informatii care ar putea aduce atingere "securitatii nationale", a anuntat ministerul de Interne.

Televiziunea din Qatar a confirmat aceste arestari si a precizat ca politia detine in arest alti doi angajati ai sai.

Ofiteri ai Securitatii nationale au perchezitionat duminica biroul improvizat situat intr-un hotel din Cairo, au arestat doi dintre reporteri si le-au confiscat materialele, a explicat ministerul, intr-un comunicat.

Textul nu precizeaza identitatea ziaristilor, afirmand doar ca unul este "membru al Fratiei Musulmane", iar altul este de nationalitate australiana.

Potrivit versiunii in limba engleza a Al-Jazeera, este vorba de seful biroului din Cairo, Mohamed Adel Fahmy, si de australianul Peter Greste.

Peter Greste, un fost ziarist al BBC, a castigat premiul Peabody in 2011 pentru un documentar dedicat Somaliei. Fahmy, care a lucrat pentru CNN, este un ziarist renumit in Cairo, fara legaturi cunoscute cu Fratia Musulmana.

Autoritatile instalate la putere la inceputul lui iulie acuza Al-Jazeera ca sustine Fratia Musulmana.

Mai multi ziaristi ai Al-Jazeera sunt in prezent in detentie, printre care Abdallah Elshami, arestat in 14 august in timp ce relata despre reprimarea intr-o baie de sange a unei manifestatii pro-Morsi la Cairo.

Potrivit Comitetului pentru protectia ziaristilor, Egiptul este a treia tara cu cei mai multi ziaristi ucisi in 2013, dupa Siria si Irak.

In ceea ce priveste Fratia Musulmana, diplomatia egipteana cere statelor arabe sa aplice un tratat semnat in 1998 si care ar permite impiedicarea sustinerii si finantarii miscarii din care provine Mohamed Morsi, presedintele islamist destituit de armata la inceputul lui iulie, si sa forteze statele semnatare sa extradeze membrii cautati de Cairo.

Fratia Musulmana, creata in 1928 in Egipt, este acum prezenta in majoritatea tarilor arabe. De la revolta din 2011 care l-a inlaturat pe Hosni Mubarak, a castigat toate alegerile din Egipt.

Dar noile autoritati, conduse de facto de armata, i-au dat cele mai grele lovituri din istoria confreriei: dupa un atentat impotriva politiei soldat cu 15 morti, condamnat de Fratie si revendicat de jihadisti fara vreo legatura cunoscuta cu ea, guvernul a declarat Miscarea Musulmana "organizatie terorista".

Liga Araba a anuntat luni ca si-a informat membrii despre acest lucru.

Potrivit unui responsabil al Ligii, 18 dintre cei 22 de membri au ratificat tratatul. "Este responsabilitatea semnatarilor sa puna in aplicare tratatul", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului egiptean al Afacerilor Externe, Badr Abdelatty.

Morsi este judecat in prezent in Egipt, alaturi de numerosi ai lideri ai Fratiei Musulmane.