Criza politica din Turcia ar putea fi cauzata de luptele pentru putere dintre Guvernul islamo-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan si influenta miscare inspirata din islamul modern Hizmet, fondata de Fethullah Gulen, un cleric musulman turc in varsta de 73 de ani care locuieste in Statele Unite, scrie Mediafax, citand o analiza realizata de AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Premierul Recep Tayyip Erdogan, in varsta de 59 de ani, liderul Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, islamisto-conservator), refuza sa demisioneze in contextul unui amplu scandal de coruptie in urma caruia trei membri ai Cabinetului sau au demisionat. Pe fondul zvonurilor privind un complot pentru organizarea unei lovituri de stat, armata turca - organismul care are rolul protejarii Constitutiei laice a tarii - a anuntat ca nu va interveni in disputele politice. Politia a intervenit in forta, vineri, in Piata Taksim din Istanbul, pentru dispersarea a sute de manifestanti care cereau demisia lui Erdogan. Proteste similare au avut loc si in Ankara, precum si la Izmir, al treilea oras ca marime din Turcia. Manifestantii au scandat "Prindeti hotul!", cerand demisia lui Erdogan.

Trei ministri au fost nevoiti sa demisioneze pe fondul unor acuzatii de coruptie, iar Erdogan a efectuat o vasta remaniere guvernamentala. Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule, a indemnat Turcia, aspiranta la integrarea europeana, sa trateze in mod "transparent si impartial" anchetele anticoruptie, dupa ce procurorul-general, Maummer Akkas, a declarat ca exista presiuni pentru blocarea unei noi etape a investigatiei de coruptie. Procurorii ancheteaza presupuse transferuri ilegale de fonduri in Iran si acte de coruptie pentru accelerarea unor proiecte de constructie.

Analistii cred ca la originea crizei politice din Turcia este o lupta pentru putere intre partidul lui Recep Erdogan si un influent imam turc din SUA, Fethullah Gulen, care are multi simpatizanti in structurile de politie si in justitia turca. Gulen este fondatorul si liderul miscarii Hizmet, o organizatie din curentul islamului modern.

Imamul Fethullah Gulen, care acum are 73 de ani si traieste in Pennsylvania (SUA), a fondat miscarea Hizmet (Serviciul), in anii 1970. Gulen s-a mutat in Statele Unite in anul 1999, dat fiind ca era cercetat in Turcia pentru "activitati antilaice". Potrivit AFP, organizatia sa se remarca printr-o retea de scoli prezenta in peste 100 de tari, un sistem prin care este promovata cultura turca in lume. De asemenea, miscarea Hizmet detine posturi de televiziune si cotidianul cu cel mai mare tiraj din Turcia, Zaman. Reteaua are milioane de membri si o foarte mare influenta in mediile de afaceri, in politie si in magistratura. Numeroase personalitati politice din Turcia sunt considerate ca fiind apropiati ai imamului Fethullah Gulen, inclusiv presedintele Abdullah Gul si vicepremierul Bulent Arinc.

De la victoria Partidului Dreptatii si Dezvoltarii in alegerile parlamentare din anul 2002, miscarea Hizmet, care are aceeasi platforma politica religioasa si conservatoare, a fost unul dintre principalii aliati ai premierului Erdogan. Insa, de cativa ani, intre cele doua grupuri politice au aparut divergente. In cursul protestelor antiguvernamentale din iunie 2013, presedintele Abdullah Gul si vicepremierul Bulent Arinc, precum si cotidianul Zaman au avut o atitudine de reconciliere fata de manifestanti, spre deosebire de abordarea ferma a lui Recep Erdogan.

Potrivit Agentiei France-Presse, ruptura a aparut in noiembrie, cand Guvernul Erdogan a anuntat intentia de a desfiinta scolile private foarte populare in Turcia ("dershan"), gestionate de miscarea Hizmet.

  • MAE german: Gestionarea crizei politice va fi un "test" pentru guvernul de la Ankara

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a indemnat Ankara sa faca lumina in ceea ce priveste suspiciunile de coruptie ce planeaza in prezent asupra guvernului turc, scrie Agerpres citand AFP. Dupa cum declara Steinmeier intr-un interviu acordat Bild, actuala situatie este un "test" pentru democratia turca.

"Avem incredere in capacitatea statului turc de a face lumina in ceea ce priveste suspiciunile de coruptie care planeaza in prezent, fara a distinge persoane", a declarat pentru editia duminicala a cotidianului Bild seful diplomatiei germane, care si-a preluat recent functia. Capacitatea Ankarei de a elucida problema "va avea valoare de test pentru orice politica ce se revendica dintr-un stat de drept", a continuat Steinmeier.

"Noi, germanii, urmarim cu mare atentie evolutia evenimentelor de la Ankara si Istanbul", a mai spus ministrul, calificand Turcia drept "partener foarte important" pentru Berlin. "In Orientul Mijlociu, o regiune marcata de crize si conflicte, avem nevoie de o Turcie foarte puternica, in calitate de pol de stabilitate spre interior si spre exterior", a mai spus Frank-Walter Steinmeier.

Criza politica din Turcia s-a agravat sambata, in conditiile in care numerosi ministri din guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan sunt acuzati de acte de coruptie, dar care refuza sa cedeze presiunilor justitiei si strazii. Incidente violente au avut loc in mai multe orase ale tarii, in special la Istanbul si Ankara.

Germania numara cea mai mare comunitate turca din afara Turciei, de circa 3 milioane de persoane.