Cea mai inalta instanta legislativa chineza a adoptat sambata motiunile care formalizeaza abolirea taberelor de reeducare prin munca si relaxarea politicii de control a nasterilor, a anuntat presa de stat, potrivit Mediafax. Aceste doua reforme emblematice au fost anuntate la jumatatea lunii noiembrie dupa o reuniune a Comitetului central al Partidului comunist chinez (PCC).

Ele au fost aprobate sambata "printr-un vot" al comitetului permanent al Adunarii nationale populare (ANP), camera de oficializare legislativa a deciziilor Partidului unic, a transmis agentia oficiala China Noua.

Format in 1957, sistemul de reeducare prin munca, sau "laojiao", permite arestarea persoanelor printr-o simpla decizie politica pentru o durata de maxim patru ani.

Surse ale unor abuzuri multiple, foarte detestate si denuntate de organizatiile de aparare a drepturilor omului, aceste tabere sunt mai ales folosite de catre autoritatile locale impotriva contestatarilor, utilizatorilor de Internet care denunta coruptia sau celor ce pornesc o petitie pentru repararea unui prejudiciu.

Aceste tabere "nu mai sunt necesare" ca masura care "sa dezvolte" sistemul judiciar al tarii, a transmis China Noua anterior in cursul saptamanii, referindu-se la un text guvernamental.

Expertii au avertizat totusi fata de persistenta probabila in China, sub nume diferite, a altor forme de detentie arbitrara.

Comitetul permanent al ANP a adoptat de asemenea o rezolutie care "autorizeaza cuplurile unde unul dintre membri este copil unic sa aiba doi copii", a adaugat agentia oficiala.

Aceasta marcheaza o relaxare evidenta a politicii chineze de planificare familiala, numita politica copilului unic si adoptata acum trei decenii pentru a stagna cresterea demografica in cea mai populata tara din lume.

In prezent, legea chineza interzice cuplurilor sa aiba mai mult de un copil. Exceptii existau pana acum pentru cuplurile unde ambii membrii sunt copii unici, precum si pentru minoritatile etnice sau cuplurile din rural al caror prim copil a fost o fata.

Autoritatile provinciale "trebuie sa amendeze regulile de control al nasterilor sau sa ia decizii specifice, in timp util, pe baza unei evaluari demografice locale si in conformitate cu (noua) lege", arata rezolutia comitetului permanent al ANP, citata de China Noua.

Aceasta modificare a regulilor de planificare familiala este menita sa opreasca imbatranirea populatiei chineze, in timp ce rata fertilitatii in tara, de 1,5 copii pentru fiecare femeie, este mult sub pragul presupus care ar garanta reinnoirea generatiilor.