Cel putin cinci persoane, printre care si un consilier apropiat al fostului premier libanez Saad Hariri, au fost ucise si peste 50 ranite vineri, intr-un atentat cu masina capcana care a avut loc in centrul Beirutului, a anuntat Agentia nationala de informatii (ANI), citata de AFP.

"Cinci cetateni au murit si peste 50 au fost raniti, iar peste zece imobile au fost devastate" in atentat, a afirmat agentia, care a anuntat si decesul Mohammad Shatah, una dintre vocile importante ale coalitiei ostile regimului sirian.

In atentat si-a pierdut viata Mohammad Shatah, un consilier apropiat sunitului Saad Hariri, seful coalitiei "14-martie", ostila regimlui Bashar al-Assad si aliatului sau siit Hezbollah.

Mai multe masini si corpuri erau in flacari atunci cand ambulantele au ajuns la locul atentatului.

Numeroase deseuri erau imprastiate pe un larg perimetru si zeci de cladiri si de restaurante au ramas fara geamuri, in urma suflului exploziei.

Shatah, 62 de ani, un fost ministru de Finante, se indrepta in momentul atentatului spre locuinta lui Saad Hariri, care nu se afla in tara, unde urma sa aiba loc la ora 07,30 GMT o reuniune a coalitiei "14-martie".

Il ultimul sau tweet, cu o ora inaintea mortii, a acuzat Hezbollahul ca face jocul regimului sirian in Libia, unde Damascul a exercitat o tutela timp de 30 de ani.

Beirutul a fost lovit de mai multe atentate din vara, majoritatea vizand bastioane ale miscarii Hezbollah, ai carei oameni lupta impotriva rebelilor sirieni alaturi de armata presedintelui Bashar al-Assad.

Ultimul dateaza din 19 noiembrie cand un dublu atentat sinucigas revendicat de un grup legat de al-Qaeda a vizat ambasada Iranului, intr-un fief al Hezbollah din Beirut, soldat cu 25 de morti.

Libanul, devastat de un razboi civil in perioada 1975 - 1990, este afectat din plin de conflictul din Siria vecina, in special de cand Hezbollah si-a trimis combatantii sa lupte impotriva rebelilor.