Un spargator de gheata chinezesc incearca vineri sa salveze un vas rusesc prins de aproape patru zile intre bucati de gheata in Antarctica. Pana acum au avut de indurat viscolul, dar conditiile meteo par sa se imbunatateasca, scrie AFP.

Akademik Shokalskiy, cu 74 de persoane la bord, oameni de stiinta si turisti aflati intr+o expeditie este blocat de marti la 100 de mile nautice de baza franceza Dumont D'Urville si la 1.500 mile nautice de Hobart, Tasmania.

Trei spargatoare de gheata au fost trimise pentru a ajuta vasul rusesc: unul chinezesc, unul din Franta si unul din Australia.

Vasul a trebuit sa tina piept unor vanturi puternice, viscol si vizibilitate redusa, a declarat Autoritatea australiana pentru Siguranta Maritima, care coordoneaza operatiunea de salvare.

MV Akademik Shokalskiy se afla captiv intr-o zona pe unde se poate calatori in mod normal, la acest moment al anului, dar o schimbare brusca a vremii l-a impins in gheata, a declarat vineri la postul de radio australian ABC, cercetatorul Chris Fogwill aflat la birdul navei.

"Suntem intr-o forma destul de buna", a adaugat acesta.

"Suntem blocati in gheata din Ajunul Craciunului. Am avut un Craciun inghetat. Dar am continuat experimentele stiintifice ceea ce este minunat ", a mai spus cercetatorul.

Mancarea este suficienta, nu suntem in pericol, iar echipajul rus porneste motoare regulat pentru a evita sa fie blocate de gheata, a mai povestit sursa citata.