Presedintele american Barack Obama a semnat joi bugetul Statelor Unite pentru urmatorii doi ani, transformand in lege un compromis obtinut in urma unor lungi polemici intre democrati si republicani, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Din Hawaii, unde isi petrece vacanta de sfarsit de an in familie, presedintele a promulgat un text menit sa transmita semnalul unei mai mari stabilitati fiscale, dupa psihodrama provocata de paralizia partiala a administratiei federale in luna octombrie, scrie AFP.

Compromisul intre cele doua partide, aprobat la jumatatea lui decembrie de catre cele doua Camere ale Congresului, stabileste cheltuielile pentru 2014 si 2015, anuland taierile automate care urmau sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

Datorita acestei anulari partiale a austeritatii, cheltuielile federale, dupa doi ani de scadere istorica, ar urma sa creasca in 2014, de la 967 de miliarde de dolari in 2013 la 1.012 miliarde, ajungand la 1.014 miliarde in anul 2015. Cheltuielile militare, care urmau sa inregistreze o reducere, vor creste in schimb, usor.

Republicanii au fost de acord cu o crestere a nivelului unor taxe si redevente, insa impozitele nu au fost marite, asa cum promisesera.