Premierul japonez Shinzo Abe s-a rugat, joi, la sanctuarul Yasukuni, provocand indignarea Chinei si Coreei de Sud, care vad in acest lacas un simbol al atrocitatilor comise in trecut de armata japoneza, relateaza AFP.

Shinzo AbeFoto: Agerpres/Xinhua

Shinzo Abe, un conservator cu convingeri nationaliste, a vizitat acest lacas de cult sintoist situat in centrul orasului Tokyo in cursul diminetii de joi, la exact un an de la revenirea sa la putere pe 26 decembrie 2012.

Imbracat intr-un frac, el a petrecut aproximativ zece minute in sanctuar, unde doua buchete de flori albe, avand inscriptionate numele si titlul sau, au fost depuse.

La iesire, Abe a declarat ca a vrut sa arate "angajamentul si determinarea sa ca nimeni sa nu mai sufere din nou din cauza razboiului".

Niciun premier japonez in exercitiu nu a mai efectuat o astfel de vizita de la Junichiro Koizumi incoace, pe 15 august 2006, ziua aniversara a capitularii Japoniei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Sanctuarul Yasukuni ii omagiaza pe cei aproximativ 2,5 milioane de soldati cazuti pentru Japonia in razboaiele moderne. Acesta are o reputatie proasta in strainatate dupa inscriptionarea, in 1978, a numelor a 14 criminali de razboi, condamnati dupa 1945 de catre Aliati. Printre acestea figureaza si cel al generalului Hideki Tojo, prim-ministru al Japoniei in timpul atacului de la Pearl Harbor, care a precipitat intrarea Statelor Unite in razboi.

Acest imens sanctuar este detestat de China, dar si de Coreea de Sud, ale caror relatii cu Japonia raman marcate de atrocitatile comise de trupele imperiale nipone in timpul colonizarii Peninsulei Coreene (1910-1945) si al ocuparii partiale a Chinei (1931-1945).

China si-a exprimat imediat "profunda sa indignare cu privire la liderii japonezi, pentru dispretul lor afisat fata de sentimentele poporului chinez", printr-un comunicat transmis de purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Qin Gang.

"Esenta vizitelor oficialilor japonezi la sanctuarul Yasukuni este aceea de a glorifica istoria de agresiune militarista si de dominatie coloniala a Japoniei", a continuat el, adaugand ca Japonia "va trebui sa-si asume consecintele".

Ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-Ryong, a exprimat la randul sau "indignarea" tarii sale cu privire la vizita efectuata, "in pofida ingrijorarilor si atentionarilor vecinilor sai", chiar daca premierul japonez Shinzo Abe a dat asigurari ca nu a dorit sa "raneasca sentimentele chinezilor si sud-coreenilor".

Pentru a calma spiritele, Abe a reiterat intr-un comunicat ca "Japonia a construit o tara libera, democratica si pasnica dupa sfarsitul razboiului". "Nu exista absolut nicio indoiala asupra faptului ca vom continua pe acest drum", a insistat el.

Insa unii ii reproseaza ca si-a ales foarte prost momentul, pana si apropiatul aliat american. "Statele Unite sunt dezamagite ca guvernul Japoniei a avut aceasta initiativa ce va exacerba tensiunile", a transmis ambasada americana la Tokyo, intr-un comunicat.

Bugetele alocate apararii au crescut atat in China cat si in Japonia, pana in punctul de a face Washingtonul sa se teama de "o posibila crestere a militarismului", a apreciat Takehiko Yamamoto, profesor de relatii internationale la Universitatea Waseda din Tokyo.

In acest context, expertul a calificat gestul lui Abe drept "nebunie curata ce risca sa deterioreze si mai mult relatiile cu China si Coreea de Sud".