In conditiile in care protestele din Ucraina intra in cea de-a doua luna, peste jumatate dintre ucraineni vor ca actualul cabinet de ministri al tarii sa demisioneze, potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii miercuri, citat de agentia RIA Novosti, transmite Agerpres.

Protestele in masa din centrul Kievului continua de cand regimul Ianukovici a refuzat sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana cu ocazia summitului de la Vilnius de la sfarsitul lunii trecute, anuntand ca va suspenda acest proces pe termen nedefinit si optand in schimb pentru consolidarea legaturilor cu Uniunea Vamala condusa de Rusia.

Miscarile de protest, initial proeuropene, au devenit mai radicale dupa ce politia antirevolta a degajat in mod violent Piata Independentei din capitala ucraineana la 30 noiembrie. In prezent, retragerea actualului executiv si organizarea de alegeri legislative anticipate se numara printre principalele solicitari ale opozitiei.

Potrivit sondajului, realizat in comun de institutele ucrainene Rating si Sotis, un total de 50,9% dintre respondenti au afirmat ca le-ar placea ca guvernul, condus de premierul Mikola Azarov, sa plece. In jur de 38% au spus ca nu sprijina acest scenariu, iar 11% s-au declarat indecisi. Ideea de alegeri prezidentiale anticipate a fost sustinuta de 46% dintre respondenti si respinsa de 42%, cu 12% inca indecisi.

Sondajul de opinie a fost efectuat in perioada 7-17 decembrie pe un esantion reprezentativ de 3.200 de ucraineni din toate regiunile tarii, avand o marja de eroare de +/-1,8%.