Scandalul de coruptie din Turcia, care a fortat demisia a trei ministri ai caror fii au fost arestati saptamana trecuta, este rezultatul "unui complot international", al carui obiectiv este prabusirea economiei nationale, a declarat miercuri premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de agentia EFE.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

UPDATE 2 Erdogan a anuntat remanierea a 10 ministri din cabinetul sau, intre care se numara si cel al Afacerilor Europene, Egeman Bagis, al carui nume a fost invocat de presa in scandalul de coruptie. Decizia a fost luata dupa ce dimineata trei ministri si-au anuntat demisia, fiii lor fiind arestati preventiv in vasta afacere. Ministrul mediului demisionar a afirmat ca si Erdogan ar trebui sa demisioneze, "pentru binele natiunii".

UPDATE Erdogan se intalneste cu presedintele turc pentru a ii prezenta un nou cabinet. Nu este clar daca doar cei trei ministri care au demisionat miercuri sunt cei inlocuiti, noteaza Reuters.

"Suntem in fata unui atac, nu doar impotriva partidului nostru AKP, ci impotriva intregii natiuni, un complot evident, o masinatiune", a afirmat premierul islamist la Ankara in fata presedintilor consiliilor provinciale, intr-un discurs difuzat de postul de stiri NTV, relateaza Agerpres.

Erdogan a comparat ancheta judiciara cu protestele populare din parcul Gezi din vara pe care le-a calificat drept 'o tradare evidenta'.

"Este o conspiratie internationala", a reiterat el, subliniind drept pretext dorintele "lobby-ului financiar" de a creste dobanzile Turciei si invidia provocata de preconizata constructie a unui al treilea aeroport, cel mai mare din lume, la Istanbul.

Premierul turc a denuntat ca "cele 9 zile de investigatie judiciara au adus pagube de 20 de miliarde de dolari companiilor turce" in urma caderii Bursei si de 1,625 miliarde de dolari bancii publice Halkbank, al carei director se afla printre cele 24 de persoane plasate in arest preventiv.