Factiunile politice rivale care se infrunta pe strazile din Ucraina au apelat, de asemenea, la reprezentanti de renume ai grupurilor de lobby din Washington, unii dintre ei cu conexiuni la cel mai inalt nivel al Guvernului SUA, pentru a-si pleda cauza in fata factorilor de decizie americani, in fata presei si in fata membrilor congresului, informeaza Reuters.

UcrainaFoto: Agerpres/AP
  • In ceea ce priveste miscarile de strada, circa 100.000 de oameni s-au adunat si in aceasta duminica in Piata Independentei pentru a protesta, pentru cel de al cincilea weekend la rand insa mobilizarea proeuropeana de la Kiev pare sa isi pierda din intensitate.

Printre cei mai cunoscuti agenti de lobby inregistrati pentru a reprezenta organizatii care sustin guvernul presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici se numara democratul Anthony Podesta si doi fosti lideri congresionali republicani, Vin Weber si Billy Tauzin.

Concomitent, cel mai cunoscut rival al lui Ianukovici - fostul premier Iulia Timosenko care ispaseste o pedeapsa cu inchisoarea de sapte ani pentru abuz de putere - este reprezentat la Washington de catre fostul congresmen democrat Jim Slattery, un partener in firma de avocatura Wiley Rein LLP.

Sumele de bani implicate sunt substantiale. De-a lungul ultimilor doi ani, Centrul European pentru o Ucraina Moderna, o organizatie cu sediul la Bruxelles favorabila lui Ianukovici si partidului sau, a platit 560.000 dolari firmei lui Weber, Mercury, si alti 900.000 dolari catre Podesta Group Inc. Atfel, potrivit bazei de date a Senatului SUA, investitia totala s-a ridicat la 1,46 milioane de dolari.

Baza de date arata, in acelasi interval de doi ani, plati totale de 810.000 dolari facute de catre Oleksandr Timosenko, un om de afaceri ucrainean si sotul fostului premier incarcerat, catre Wiley Rein.

"Multi oameni fac o gramada de bani din concurenta politica din Ucraina", a declarat Bruce Jackson, presedinte al Proiectului Democratiilor in Tranzitie, care sustine reformele de tip occidental din tarile Europei de Est.

"Competitia Iulia - Ianukovici s-a revarsat, cu siguranta, in afara tarii. Ambele parti sunt puternic investite in reprezentarea la Washington", a explicat pentru Reuters Bruce Jackson, precizand ca grupul sau nu face lobby.

Decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord comercial si de cooperare cu Uniunea Europeana a declansat demonstratii de masa de la Kiev si a aruncat Ucraina intr-o criza politica. Manifestantii din au depasit deja o luna de cand au blocat Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei) din Kiev, devenita simbol al miscarii EuroMaidan.

Cei implicati in actiunile de lobby, sau cei vizati de eforturile de convingere, spun ca fortele pro-Timosenko au presat pentru sanctiuni impotriva membrilor guvernului Ianukovici. Agentia de presa precizeaza ca a incercat sa ii contacteze atat pe Slattery cat si pe Rein Wiley, telefonic, prin mesaje si prin email, insa nici unul dintre ei nu a raspuns solicitarilor de a comenta pe acest subiect.

Senatul SUA a aprobat deja, cu unanimitate de voturi, o rezolutie sustinuta de senatorul Dick Durbin, unul dintre liderii democratilor din Senat, prin care se cere eliberarea Iuliei Timosenko din inchisoare. O rezolutie similara asteapta sa intre la vot in Camera Reprezentantilor.

Congresul dezbate, totodata, rezolutii care indeamna sa fie luate in considerare sanctiuni in cazul in care autoritatile decid sa recurga din nou la forta impotriva protestatarilor din Piata Independentei din Kiev.

Cei care lucreaza pentru Ianukovici si pentru aliatii sai politici spun ca se lupta cu sanctiunile si incerca sa imbunatateasca imaginea guvernului ucrainean.

Anthony Podesta a declarat intr-un interviu telefonic pentru Reuters ca el si colegii sai de la Mercury au contactat legiuitori americani incercand sa ii convinga ca aprobarea masurilor pro-Timosenko nu ar face decat sa complice eforturile de imbunatatire a relatiilor dintre Ucraina si Occident, inclusiv cele cu Uniunea Europeana.

Podesta, care conduce o firma de lobby din Washington D.C. care ii poarta numele, este fratele lui John Podesta, un veteran de la Washington care se pregateste sa se alatura echipei de la Casa Alba in calitate de consilier senior al presedintelui Barack Obama. Anterior, John Podesta a fost sef al echipei de tranzitie a presedintelui Obama, in 2008, si sef al personalului de la Casa Alba in timpul administratiei lui Bill Clinton.

Anthony Podesta a spus ca nu a discutat cu fratele sau despre Ucraina si ca nu va vorbi cu el despre problemele de politica externa, dupa ce acesta va reintra in administratia Obama, adaugand ca firma sa tinde sa aiba contacte mai degraba cu democratii din Congres, in timp ce Weber si firma sa discuta mai mult cu republicanii din aceeasi institutie.

Dar, uneori, grupurile de lobby au de a face cu membri ai ambelor partide, a adaugat Anthony Podesta.

Sursa fondurilor de lobby de la Centrul European pentru o Ucraina Moderna este neclara. Intr-un document depus la Uniunea Europeana, grupul sustine ca bugetul sau pentru exercitiul financiar incheiat in luna noiembrie a fost de 10.000 de euro, sau aproximativ 14.000 dolari - o fractiune din cei 1.460.000 dolari pe care i-a platit pentru lobby-ul de la Washington.

Reuters precizeaza ca nici directorul general al Centrului nu a raspuns emailurilor trimise. Surse si dar si relatarile din presa descriu grupul ca avand legaturi cu Partidul Regiunilor al lui Ianukovici.

Cel mai adesea, grupurile de interese nu sunt obligate sa faca public fiecare caz in care se intalnesc cu executivi sau legiuitori americani. In actele depuse la Congres, li se cere sa prezinte o descriere generala a subiectului sau a legii vizate.

Anthony Podesta, Weber si Tauzin, dar si firmele lor au depus documente la Congres, la Departamentul de Justitie, sau la ambele, inregistrandu-se ca reprezentanti ai intereselor pro-Ianukovici. Firma Tauzin si firma lui Weber au refuzat sa comenteze, arata agentia de presa.

Gene Burd, un avocat de la Arnall Golden Gregory, a declarat ca atat firma sa cat si firma lui Tauzin au facut lobby pe langa Capitol Hill - si, in cateva cazuri, pe langa oficiali ai administratiei Obama - pe probleme similare cu cele promovate de Podesta si de firmele lui Weber.

Arnall Golden Gregory s-a inregistrat, in tandem cu firma personala de lobby a lui Tauzin, sa il reprezinte pe Dmitry Shpenov, un parlamentar ucrainean din partea Partidului Regiunilor, reise din documente.

Mai multe surse avizate au declarat ca aliatii lui Timosenko au gasit urechi aplecate in unele colturi de la Washington si au avantajul unui politician atractiv, carismatic si incarcerat.

"Cred ca au fost destul de eficienti. Au, totodata, un produs de vanzare - un produs bun", a declarat sub protectia anonimatului un consilier congresional care a interactionat cu grupuri de interese din ambele parti.

Burd a precizat ca, de cand s-a acutizat actuala criza in relatiile cu Uniunea Europeana rezultand violente sporadice pe strazile din Kiev, nu s-a mai implicat in actiuni de lobby la Washington. Surse familiarizate cu situatia au precizat ca, in general, actiunile de lobby pe acest subiect s-au diminuat in contextul dat.

Protestele in Ucraina continua, insa par sa isi piarda intensitatea

Circa 100.000 de oameni s-au adunat duminica in Piata Independentei pentru a protesta, pentru cel de al cincilea weekend la rand, fata de decizia lui Ianukovici de a alege o apropiere de Rusia in detrimentul apropierii de UE, scrie Reuters.

Desi destul de multi ucrainieni continua sa iasa in strada, suficient de multi cat sa ocupe piata centrala din Kiev si strazile adiacente, numarul lor a fost mai scazute in decembrie, iar weekendul acesta s-au situat la aproximativ jumatate din numarul celor iesiti in strada weekendul trecut. AFP a estimat ca duminica trecuta au iesit in strada intre 200.000 si 300.000 de oameni.

Liderii opozitiei ucrainene i-au incurajat pe cei prezenti duminica la protest sa ramana in Piata Independentei din Kiev pe perioada Craciunului si a Anului Nou.

AFP constata de asemenea ca mobilizarea proeuropeana de la Kiev pare sa isi pierda din intensitate.