Fostul magnat al petrolului si inamic al Kremlinului Mihail Hodorkovski a iesit vineri din puscarie si a parasit imediat Rusia, fiind gratiat de presedintele Vladimir Putin dupa ce a petrecut peste zece ani in spatele gratiilor, scrie AFP.

Mihail HodorkovskiFoto: Agerpres

Hodorkovski "a fost eliberat in conformitate cu decretul presedintelui Vladimir Putin", a precizat serviciul penitenciarelor, intr-un comunicat.

"A plecat cu avionul in Germania, unde mama sa este internata", a adaugat acest serviciu. Deocamdata, nu se cunoaste destinatia sa exacta in Germania.

O sursa citata de agentia publica Rapsi a precizat ca ar fi vorba de Berlin, unde mama lui Hodorkovski este tratata de cancer.

Cu putin timp inainte, Kremlinul a anunta ca Vladimir Putin a semnat decretul de gratiere.

Presedintele rus a surprins toata lumea, joi, anuntand ca cel mai celebru prizonier al Rusiei i-a trimis o cerere de gratiere din motive umanitare, mama sa fiind bolnava.

Circumstantele eliberarii lui Hodorkovski raman neclare.

Citand surse anonime, cotidianul Kommersant afirma vineri ca Hodorkovski, care ar fi trebuit sa fie eliberat in august 2014, a luat decizia de a cere gratierea prezidentiala dupa o intalnire cu membrii serviciilor secrete, care au evocat amenintarea unui al treilea proces impotriva lui.

Analisti politici si economici au apreciat ca Vladimir Putin cauta sa imbunatateasca imaginea Rusiei, la apropierea Jocurilor Olimpice din februarie, la Soci.

Anuntul gratierii a surprins atat avocatii cat si familia fostului oligarh, care a fost intr-un timp cel mai bogat om al Rusiei.

Presiunea serviciilor secrete

Potrivit Kommersant, Hodorkovski a cedat la presiunea serviciilor secrete: acestia i-au povestit ca starea de sanatate a mamei sale se degradeaza si au afirmat ca un nou dosar ar putea fi deschis impotriva sa, asa cum lasase sa se inteleaga si justitie rusa, la inceputul lui decembrie.

"Aceasta conversatie, care s-a derulat fara prezenta avocatilor, l-a constrans pe Mihail Hodorkovski sa se adreseze presedintelui", adauga Kommersant.

Cu putin timp inainte de a-l gratia, Vladimir Putin lasase sa se inteleaga, in conferinta sa de presa, ca fostul magnat al petrolului nu trebuie sa se teama de un al treilea proces.

Considerat un timp unul dintre cei mai influenti oameni din Rusia, Mihail Hodorkovski a fost arestat in 2003 si condamnat in 2005 la opt ani de inchisoare pentru escrocherie si frauda fiscala. Pedeapsa a fost majorata la 14 ani de inchisoare intr-un al doilea proces, in 2010, pentru "furt de petrol si spalare de bani" in valoare de 23 de miliarde de dolari.

Numerosi observatori straini considera ca Mihail Hodorkovski, in prezent in varsta de 50 de ani, a fost victima unei reglari de conturi organizata de Vladimir Putin. Condamnat pentru faptul ca si-a afisat independenta si ambitiile politice, a devenit simbolul derivei autoritare a Rusiei.

Pentru cotidianul economic Vedomosti, "Putin a avut mai multe motive pentru a dori sa rezolve cazul Hodorkovski: degradarea imaginii Rusiei inaintea JO de la Soci, stagnarea economica, climatul prost de afaceri (vestea eliberarii a generat o crestere a Bursei din Moscova)".

"Hodorkovski nu mai reprezinta, personal, o amenintare pentru sistem", adauga Vedomosti, dar eliberarea sa nu va "repara ranile facute economiei si societatii timp de zece ani".