Vladimir Putin a semnat vineri decretul de gratiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, inchis de peste 10 ani, intr-un gest care, considera analistii, consacra forta presedintelui Rusiei, dar si dorinta acestuia de a-si imbunatati imaginea externa, inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, anunta AFP.

Mihail Hodorkovski (2010)Foto: Agerpres/AP

Vladimir Putin anuntase joi ca il va gratia pe fostul magnat Mihail Hodorkovski. Liderul de la Kremlin, care a facut acest anunt neasteptat chiar dupa conferinta sa anuala de presa privind starea natiunii, a explicat ca Hodorkovski a facut recent o cerere scrisa de gratiere. "A facut deja zece ani de puscarie, este o pedeapsa serioasa. A invocat circumstante de ordin umanitar - si consider ca putem lua aceasta decizie", a afirmat Putin, care a spus ca decretul va fi semnat "foarte curand".

Hodorkovski, in varsta de 50 de ani, ar fi trebuit sa fie eliberat, in conditii normale, in luna august a anului 2014.

Parchetul a anuntat insa recent ca omul de afaceri este anchetat si in alte dosare.

Precedentele sale condamnari au fost considerate de partizanii sai drept o reglare de conturi a Kremlinului in fata unui magnat care devenise prea independent si care incepuse sa isi afiseze ambitiile politice.

Acest anunt neasteptat vine in contextul amnistiei anuntate miercuri, si in urma careia ar urma sa fie eliberati echipajul Greenpeace si doua dintre tinerele membre ale grupului Pussy Riot, doua dosare care au contribuit la deteriorarea imaginii Rusiei in lume.

  • La Moscova nu vor exista manifestatii de genul celor din Kiev

Fostul agent KGB nu a ratat ocazia de a se prezenta drept garant al securitatii si valorilor Rusiei. Astfel, acesta a exclus ipoteza unor manifestatii neautorizate la Moscova, de genul celor care agita Kievul de o luna de zile. "Toate actiunile, indiferent de genul lor, trebuie sa ramana in cadrul legii. Daca cineva iese din acest cadru, statul este atunci obligat, si vreau sa subliniez, nu este vorba de o vointa, ci de o obligatie a organelor puterii, de a restabili ordinea", a spus el, pe un ton ferm. "In caz contrar, o astfel de dezvoltare a evenimentelor poate duce la haos".

El a aparat din nou "valorile morale traditionale" ale Rusiei. "Este important pentru mine nu sa critic valorile occidentale, ci sa apar populatia noastra de anumite pseudo-valori pe care concetatenii nostri nu le accepta", a spus Putin.

In privinta Ucrainei, Putin a adoptat un ton paternalist. "Spunem adeseori ca este un popor frate, un stat frate, si atunci trebuie sa actionam ca parinti apropiati si sa sustinem poporul ucrainean, care este intr-o situatie dificila", a raspuns el, intrebat despre cele 15 miliarde de dolari si o reducere a pretului gazelor acordate de catre Rusia Ucrainei.

In ceea ce priveste Occidentul, Putin a afirmat ca Rusia nu a amplasat rachete Iskander in enclava Kaliningrad. Dar a lansat si un avertisment: aceasta decizie nu a fost luata "pentru moment".