Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi, in marja Consiliului European dedicat in principal apararii, ca nu vede nicio contradictie intre o aparare intarita in Europa si un NATO puternic, apreciind ca, daca statele UE decid ca investeasca in capabilitati cheie, Alianta va beneficia de acest lucru, transmite Agerpres.

"Mesajul meu astazi (joi - n.r.) a fost clar. Suntem cu totii de acord ca apararea conteaza. Vrem cu totii sa vedem o Europa puternica si angajata, capabila sa-si joace rolul in gestionarea crizelor internationale. Si vrem sa ne asiguram ca UE are instrumentele necesare pentru acest lucru. Asta inseamna dezvoltarea de capabilitati militare", a spus Rasmussen in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in marja Consiliului European.

El a tinut sa sublinieze ca nu NATO sau UE vor poseda aceste capabilitati, ci fiecare natiune. 'Nu este vorba despre crearea unei armate europene, ci de a ne asigura ca tarile Europei sunt puternice si capabile sa contribuie la managementul crizelor cum decid si cand decid, fie prin intermediul UE, fie prin intermediul NATO. Fiecare tara are doar un rand de forte si un rand de contribuabili. Duplicarea este un lux pe care nu ni-l permitem', a subliniat secretarul general al NATO.

Fostul premier danez a avertizat ca daca europenii nu isi reafirma angajamentele fata de propria lor aparare, risca sa vada SUA dezangajandu-se, ceea ce ar putea duce la o indepartare intre cei doi actori de securitate.

"NATO este si ramane fundatia securitatii euroatlantice. Nu vad nicio contradictie intre o aparare intarita in Europa si un NATO puternic. Daca natiunile europene decid sa investeasca mai mult in drone de supraveghere, realimentare in aer si transport greu, asta va intari contributia lor la NATO. O Europa puternica inseamna si un NATO puternic", a afirmat Rasmussen.

El a afirmat ca exista trei cai pentru a folosi mai bine resursele reduse din securitate si aparare. "Prima este de a creste investitiile in aparare si, in mod realist, stiu ca va fi dificil pe termen scurt, din cauza crizei economice, dar apreciez faptul ca am vazut unii aliati NATO angajandu-se sa inverseze trendul si sa se indrepte gradual spre tinta de 2% din PIB. Prin urmare, fac apel la state ca, odata ce economia isi va reveni, sa asigure mai multe fonduri pentru securitate si aparare", a afirmat seful NATO.

Rasmussen a precizat ca, in al doilea rand, este necesar sa fie folosite mai eficient resursele prin intermediul dezvoltarii cooperarii internationale.

"Eu o numesc 'smart defence', in UE este numita 'pooling and sharing', dar sunt doua fete ale aceleiasi monede. Natiunile individuale vor avea greutati tot mai mari in a achizitiona capabilitatile militare necesare, dar, daca ne ajutam in proiecte multinationale, putem. Cred ca 'Smart Defence' este ce-a de a doua cale de a utiliza resursele mai eficient", a mai spus secretarul general al Aliantei.

Nu in ultimul rand, el a pledat pentru realocarea resurselor spre zona capabilitatilor militare orientate spre viitor. "Acesta este motivul pentru care apreciez ceea ce cred ca va fi rezultatul reuniunii Consiliului European, respectiv concentrarea asupra dezvoltarii de drone de supraveghere si a realimentarii in aer, pentru ca am invatat din unele lectii ca acestea sunt zone in care europenii au nevoie de mai multe capacitati", a mai afirmat Rasmussen.