Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avertizat joi Occidentul impotriva "ingerintelor" in criza politica din Ucraina, aparand, in acelasi timp, acordurile economice semnate cu Rusia, informeaza AFP.

Vladimir Putin si Viktor IanukoviciFoto: Agerpres/AP

El a denuntat, de asemenea, "tentativele anticonstitutionale de preluare a puterii" de catre opozitia care, de aproape o luna, ii contesta regimul in strada.

"Este foarte important sa nu existe ingerinte in afacerile noastre interne", a explicat el, in conditiile in care mai multi responsabili europeni, printre care fostul ministru german de Externe Guido Westerwelle si subsecretarul de stat american Victoria Nuland, au discutat cu manifestantii reuniti in centrul Kievului in ultimele saptamani.

"Sunt categoric impotriva celor care vin in tara pentru a ne da lectii", a continuat presedintele ucrainean.

Ianukovici i-a criticat apoi opozitia, care "incearca sa preia puterea intr-o maniera anticonstitutionala" in Maidan (Piata Independentei), principalul loc de desfasurare al contestarii.

"Sunt in mod categoric impotriva oamenilor politici care lanseaza revolutia. Asteptati alegerile, iar poporul isi va exprima opinia", a adaugat liderul de la Kiev.

Presedintele a facut referire la viitoarele alegeri prezidentiale ce urmeaza sa aiba loc in 2015, in contextul in care opozitia ii solicita plecarea si pledeaza pentru alegeri anticipate, dupa refuzul liderului ucrainean de a semna acordul de asociere si liber schimb cu UE si dupa incercarile de a-i dispersa pe manifestanti cu forta.

Totodata, Ianukovici a explicat apoi ca acordrile economice semnate marti la Moscova "nu sunt in contradictie cu integrarea europeana a Ucrainei". Liderul de la Kiev nu a exclus ca in paralel Ucraina sa se alature "numitor dispozitii ale Uniunii Vamale" a fostilor sateliti sovietici, condusa de Moscova.

"Guvernul ucrainean a primit astazi documentele si le analizeaza, de indata ce vor fi luate concluziile asupra clauzelor pe care le vom accepta (...) si in ce conditii", a declarat presedintele.

"In timp ce opozitia l-a acuzat pe Ianukovici ca a pus "Ucraina gaj pentru a primi un credit de 15 miliarde de dolari de la Rusia si pentru a aobtine o scadere a tarifelor la gaze, liderul de la Kiev a subliniat ca a cest ajutor economic va permite relansarea economiei ucrainene.