Creditorii internationali au fost multumiti dupa evaluarea facuta Portugaliei pentru punerea in aplicare a planului de austeritate, un pas important al tarii pana la sfarsitul asistentei financiare, in iunie 2014, anunta AFP.

Avizul pozitiv dat de expertii UE-BCE-FMI deschide calea pentru plata unei noi transe de credit in valoare de 2,7 miliarde de euro, dintr-un total de 78 de miliarde de euro, in cadrul programului inceput in mai 2011.

"Programul este pe drumul cel bun, iar autoritatile sunt determinate sa asigure punerea in aplicare a acestuia", au anuntat intr-o declaratie comuna Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International".

"A fost o evaluare linistita. Incepand din ianuarie vom discuta cu institutiile europene despre strategia de iesire din program", a declarat ministrul de finante Maria Luis Albuquerque.

La sfarsitul programului "ne vom gasi o parte din suveranitatea pierduta in 2011, iar eforturile uriase facute de societatea portugheza vor avea un sens", a anuntat vicepremierul Paulo Portas.

Dupa ce Irlanda a devenit prima tara din zona euro care a incheiat planul international de salvare, Portugalia spera sa fie urmatoarul stat care isi recapata independenta financiara.