Socialista Michelle Bachelet a castigat detasat duminica alegerile prezidentiale din Chile in fata conservatoarei Evelyn Matthei si va trebui sa realizeze reformele profunde pe care le-a promis, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Dupa un prim mandat in 2006-2010, dna Bachelet a fost aleasa cu peste 60% din sufragiile exprimate duminica, potrivit primelor rezultate partiale din 56% din birourile electorale.

"Este clar, ea a castigat. Noi o felicitam. Apoi, ii voi face personal o vizita", a recunoscut public dna Matthei.

Mare favorita, Michelle Bachelet, 62 de ani, medic de formatie si prima femeie aleasa la conducerea unei tari sud-americane in 2006, a confirmat pronosticurile care ii promiteau o victorie foarte confortabila.

In cursul campaniei, fosta presedinta a promis sa demareze in primele 100 de zile dupa alegerea sa un ambitios program de reforme.

Acest program se bazeaza in special pe o revizuire a Constitutiei din 1980, mostenita de la dictatura, o reforma fiscala vizand o crestere a impozitarii societatilor de ordinul a 8 miliarde de dolari (3% din PIB), destinata in special unei reforme a sistemului educativ pentru a institui o educatie publica de calitate, ameliorarea sistemului de sanatate si a serviciilor publice.

La inchiderea urnelor, duminica, birourile de votare erau aproape goale de mai multe ore, in timp ce temperatura la Santiago urcase pana la 32 grade C si cumparaturile de Craciun se desfasurau din plin, au constatat reporterii AFP.

Peste 13 milioane de alegatori ￯ dintr-o populatie de circa 16,5 milioane de locuitori ￯ au fost chemati la urne.

Absenteismul a depasit 50% in primul tur si s-ar putea accentua din cauza importantului avans al dnei Bachelet, a apropierii Sarbatorilor de sfarsit de an, a vacantei scolare, precum si a absentei unei mize reale, potrivit analistilor.

"Pentru Chile, este prima alegere prezidentiala cu vot voluntar", a amintit in cursul zilei dna Bachelet. Abolirea votului obligatoriu dateaza din 2011. La alegerile municipale din octombrie 2012, absenteismul a atins 60%.