Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost inmormantat duminica in satul sau natal Qunu (sud), relateaza AFP. Dupa funeraliile de stat, sicriul in care se afla corpul neinsufletit al lui Madiba a fost coborat in mormant.

Potretul lui Mandela, la funeraliile din QunuFoto: Agerpres/AP

Ceremonia a inceput cu un cantec religios xhosa Lizali'sidinga lakho (Tine-ti promisiunea). Ea s-a desfasurat pe proprietatea familiei Mandela, in acest sat din sudul Africii de Sud, in prezenta a aproximativ 4.500 de persoane. Intre cei care au luat cuvantul s-a numarat si presedintele sud-african Jacob Zuma.

La locul de inhumare au fost prezente 450 de persoane. Este vorba de acele persoane - inclusiv membri de familie - care au primit acreditarea pentru a se deplasa la locul de inhumare, unde tribul AbaThembu a oficiat o ceremonie traditionala.

Nelson Mandela, eroul luptei anti-apartheid, a incetat din viata pe 5 decembrie, la domiciliul sau din Johannesburg. Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, avea 95 de ani.

Nelson Mandela "s-a stins", a declarat presedintele Jacob Zuma, inainte de a aduce un lung omagiu fostului presedinte sud-african, relateaza AFP. "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adaugat el, anuntand ca drapelele vor fi coborate in berna incepand de vineri si pana la inmormantare.

Nelson Mandela era ingrijit la domiciliu din 1 septembrie, de o echipa de 22 de medici, dupa ce a fost internat timp de aproape 3 luni pentru o infectie pulmonara.

Problemele pulmonare ale lui Madiba (numele de trib al liderului care a condus campania impotriva apartheidului) au fost probabil legate de sechelele unei tuberculoze, contractate in timpul detentiei din insula-inchisoare Robben Island, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani in care a fost inchis.

Biografie

Nelson Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918. Vorbitor al limbii xhosa, tragandu-se din familia regala a tribului Thembu, Mandela a urmat cursurile Universitatii Fort Hare si ale Universitatii din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.

Traind in Johannesburg, el s-a implicat in politica anti-colonialista, devenind membru al Congresului National African si fiind unul dintre intemeietorii African National Congress Youth League, organizatia de tineret a partidului. Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului National, care a inceput aplicarea apartheidului. Mandela a dobandit notorietate in 1952, in cadrul asa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (Campania de nerespectare a legilor injuste), o initiativa pasnica de nesupunere civila. In 1953, a devenit conducatorul organizatiei partidului in regiunea Transvaal, functie in care a supervizat conferinta Congress of the People din 1955, in cadrul careia s-a format o coalitie de partide opuse apartheidului, cu ANC-ul in frunte. Lucrand intre timp ca avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revolta. Alaturi de conducerea partidului, a fost judecat intre 1956 si 1961 pentru tradare, insa nu a fost condamnat.

Desi fusese initial un adept al opozitiei pasnice, si-a revizuit pozitia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, factiunea armata a Congresului National African, care este responsabila pentru un numar de atacuri cu bomba impotriva guvernului. Arestat in 1962, a fost condamnat pe viata la 12 iunie 1964, fiind eliberat dupa 27 de ani de inchisoare, la 11 februarie 1990, in urma unei campanii internationale de lobby pentru cauza sa.

Ulterior, a devenit presedinte al Congresului National African (ANC) si si-a publicat autobiografia. A condus negocieri cu presedintele in functie F.W. de Klerk pentru abolirea apartheid-ului si organizarea alegerilor multi-rasiale libere in 1994, pe care le-a castigat, devenind primul presedinte de culoare in Africa de Sud.

In ciuda faptului ca a fost o figura controversata de-a lungul intregii sale vieti - criticii de dreapta l-au denuntat drept terorist si simpatizant comunist - a primit peste 250 de premii internationale pentru pozitia sa in privinta colonialismului si discriminarii.

Intre ele: Premiul Nobel pentru Pace, Presidential Medal of Freedom si Ordinul Lenin. Mandela a primit Premiul Nobel in 1993 impreuna cu predecesorul sau la functia de presedinte al tarii, Frederik Willem de Klerk. (Sursa: Wikipedia)