Moscova este "uimita" de reactia Occidentului fata de decizia suverana a Ucrainei de a amana semnarea Acordului de asociere la UE, a declarat sambata ministrul rus de externe Serghei Lavrov, in opinia caruia tarile occidentale au "pierdut contactul cu realitatea" in privinta manifestatiilor proeuropene in Ucraina, informeaza agentia de presa RIA Novosti, citata de Agerpres.

"Suscita uimire reactia la limita isteriei fata de decizia suverana a autoritatilor legitime ale Ucrainei. Deci, ce a facut guvernul lui Viktor Ianukovi? Poate ca a iesit din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare? Sau ca este pe cale sa construiasca o bomba atomica, in contradictie cu angajamentele asumate? Ori a ucis pe cineva?" a intrebat retoric seful diplomatiei ruse, intr-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia-24.

Lavrov considera ca reactia occidentalilor dupa refuzul Ucrainei de a semna Acordul de asociere la UE luna trecuta "frizeaza isteria" si este disproportionata in raport cu o decizie "perfect normala", conform AFP.

"Occidentul a pierdut contactul cu realitatea" in raport cu situatia din Ucraina, a apreciat Lavrov.

"Pe strada, manifestatiile sunt de o asemenea amploare, cu sloganuri atat de agresive, de parca tara a declarat razboi unui stat pasnic impotriva vointei poporului ucrainean", considera ministrul rus, in interviul amintit.

Aceasta reactie nu corespunde unei "analize umane normale", a estimat el in continuare, adaugand, referindu-se la manifestatiile de la Kiev: "Nu am nicio indoiala ca in spatele lor sunt provocatori".

"Faptul ca partenerii nostri occidentali si-au pierdut, se pare, simtul realitatii, ma intristeaza profund", a mai spus ministrul rus de externe.

"Imaginati-va ca m-as fi deplasat in Germania in toiul evenimentelor cand a aparut partidul eurosceptic, care in cateva luni a castigat suficienta popularitate cu sloganurile: 'De ajuns sa hranim Europa!' si 'Germania trebuie sa se distanteze de UE'. M-as fi plimbat printre demonstrantii care sustin acest partid", a spus Lavrov, adaugand ca nu se indoieste ca, intr-un astfel de caz, Parlamentul European, Adunarea Parlamentara a NATO, OSCE si alte foruri europene ar fi votat rezolutii in lant denuntand ingerinta Rusiei in afacerile interne ale Germaniei.