O nava a Marinei chineze s-a apropiat periculos de mult de o nava de razboi americana, saptamana trecuta, in Marea Chinei, evitand la limita un incident in contextul tensiunilor dintre Beijing si Washington, au anuntat vineri oficiali ai Pentagonului, potrivit AFP.

USS Cowpens, un crucisator lansator de rachete, a fost nevoit sa execute manevre pentru a evita intrarea in coliziune cu nava chineza, care i-a taiat calea inainte de a se opri, potrivit unor ofiteri de marina si unor oficiali din domeniul Apararii.

Nava amfibie chineza s-a apropiat la mai putin de 500 de metri de cea americana, a informat un oficial din cadrul Pentagonului, sub protectia anonimatului.

"Acest episod s-a desfasurat in apele internationale ale Marii Chinei de Sud, pe 5 decembrie", a precizat oficialul intr-un e-mail trimis AFP.

"In cele din urma, o comunicare eficienta a avut loc intre echipajele american si chinez, iar cele doua vase au efectuat manevre astfel incat sa fie asigurata o trecere in deplina securitate", a subliniat el.

USS Cowpens se afla "in apropierea" noului portavion chinez Liaoning cand s-a produs incidentul, a mai mentionat oficialul.

Desi episodul s-a incheiat cu bine, acesta subliniaza insa tensiunile actuale dintre Statele Unite si China, dupa ce Beijingul a instituit in mod unilateral, pe 23 noiembrie, o zona aeriana de identificare asupra unei vaste portiuni din Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan. Aceasta inglobeaza in special un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate vehement de Beijing sub numele de Diaoyu.