O examinare minutioasa a cartilor lui Ian Fleming de catre un grup de medici britanici a dezvaluit adevarata natura a spionului 007: cu 92 de unitati de alcool consumate in medie pe saptamana, James Bond este un alcoolic inrait, scrie AFP.

"Este cunoscut pentru dragostea pentru tigari, alcool si femei, si fraza sa fetis 'Vodka Martini, Shaken, not stirred!", afirma cei trei medici care semneaza acest studiu originar publicat in revista medicala britanica BMJ.

Cei trei doctori au analizat 12 romane in care Fleming povesteste aventurile agentului secret britanic, pentru a aprecia exact cantitatea de alcool ingerata.

Rezultatul: agentul secret bea in special cand este in misiune: "Nu exista decat o singura mentiune de consum de alcool in afara serviciului".

In cele 12 carti, medicii au numarat un total de 1.150 unitati de alcool consumate de 007. Un unitate de alcool in Marea Britanie echivaleaza cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur (fata de 10 grame in alte tari).

Excluzand din calcul zilele de puscarie, spitalizare sau convalescenta, in care putem presupune ca James Bond nu bea, agentul consuma in medie 92 de unitati alcoolice pe saptamana, respectiv 736 grame de alcool.

Organizatia Mondiala a Sanatatii fixeaza la 210 grame pe saptamana (respectiv 3 pahare de vin pe zi) limita: dincolo de aceasta, consumul este considerat excesiv. Ea devine "risc" incepand cu 280 grame si "nociva" peste 420 de grame.

"Consumul de alcool saptamanal al lui James Bond este de patru ori mai ridicat decat doza maximala recomandata pentru un barbat adult", spune dr Patrick Davies, pediatru la un spital public din Nottingham, co-semnatar al articolului.

007 prezinta un "risc considerabil de a dezvolta o boala de ficat, o ciroza, sa devina impotent sau sa aiba alte probleme de sanatate legate de alcool, ori sa se raneasca serios si sa moara din cauza alcoolismului", potrivit articolului.

"Recunoastem ca frecventarea teroristilor internationali (...) poate conduce la consum de alcool, dar ii recomandam dl Bond sa mearga la doctor (...) si sa reduca bautura la niveluri mai putin periculoase", concluzioneaza medicii.