Armele chimice au fost folosite, cel mai probabil, de cinci ori in conflictul sirian, scrie raportul final al inspectorilor ONU trimis joi la Ban Ki -moon. Dar aceasta nu ii numeste pe cei responsabili pentru acestor atacuri. Acest lucru nici nu era prevazut in mandatul inspectorilor, scrie presa internationala.

Membrii Consiliului de Securitate vor analiza acest raport lunea viitoare. Documentul confirma ceea ce arata si raportul preliminar al inspectorilor, emis in 16 septembrie secretarului General al ONU, in legatura cu masacrul cu arme chimice din 21 august, comis de catre fortele regimului, asa cum spun occidentalii.

Inspectorii au adunat "dovezi flagrante si convingatoare de utilizare a armelor chimice impotriva civililor, inclusiv a copiilor, la o scara relativ mare la Ghouta in apropiere de Damasc, la Khan al- Assal, Jobar, Saraqeb si la Achrafie Sahmaya. In schimb, nu sunt indicii concludente ca s-ar fi folosit asemenea arme la Bahhariye si Cheikh Maqsoud.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Peste 100.000 de oameni au murit pana acum in acest conflict, arata estimarile ONU.