Seful bisericii ortodoxe ucrainene, patriarhul Filaret, a avertizat miercuri ca Ucraina risca sa intre in razboi civil si a cerut autoritatilor sa inceteze violentele si sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana, scrie AFP.

"Actiunile violente nu pot duce decat la o radicalizare a protestelor si la un conflict civil major", a declarat acesta.

"Pentru a iesi din criza, este indispensabil sa se deschida rapid un dialog la nivel inalt intre reprezentantii puterii, ai opozitiei si ai societatii civile", a apreciat acesta, cerand un "moratoriu asupra actiunilor violente".

"Tinand cont ca prima cauza a protestelor civile a fost amanarea sine die a semnarii acordului de asociere cu UE, modalitatea cea mai acceptabila de a iesi din criza poate fi finalizarea negocierilor si semnarea acestui acord", a subliniat patriarhul.

Biserica ortodoxa, afiliata patriarhatului Kievului si Bisericii greco-catolice ucrainene este puternic implicata in miscarea de solidaritate in favoarea manifestantilor, spre deosebire de factiunea bisericii ortodoxe afiliate puternicului patriarhat al Moscovei.

Filaret, in varsta de 84 de ani, este in fruntea Bisericii ortodoxe ucrainene decand aceasta s-a separat de Patriarhatul Moscovei, la inceputul anilor 1990.

Aproximativ jumatate dintre ucrainenii ortodocsi, in principal in centrul si vestul tarii, sunt fideli patriarhatului Kievului.