Discursul sutinut de Barack Obama a marcat ceremoniiile dedicate lui Nelson Mandela, marti, dar, in tribunele stadionului din Soweto, "selfie-ul" (autoportretul) presedintelui american in compania premierilor danez si britanic a agitat mai mult spiritele pe retelele sociale, scrie AFP.

Barack Obama, selfies la funeraliile lui Nelson MandelaFoto: Captura YouTube

Fotograful France Presse Roberto Schmidt a reusit sa surprinda momentul in care, in tribune, premierul danez, Helle Thorning Schmidt, inconjurata de David Cameron si de Barack Obama, tin in maini un smartphone si se pregateste pentru un "selfie", in compania celor doi barbati.

Milioane de "selfies" - de la "selfportrait", autoportret in engleza - sunt postate pe Facebook, Instagram sau Twitter, in special de staruri. Un fenomen care a luat o asemenea amploare incat foarte seriosul dictionar britanic Oxford a ales "selfie" drept cuvantul anului 2013.

Fotografia, neasteptata intr-un moment atat de solemn, a fost imediat preluata de presa internationala (BBC News, NBC News, USA Today, Huffington Post, Daily Mail, Buzz Feed, Le Monde...), share-uita si comentata pe retelele sociale, in special pe Twitter.

Numeroase reactii au oscilat intre critica, consternare - cum isi permit marii lideri sa se comporte ca niste adolescenti intr-o astfel de zi - amuzament sau ironie.

Numeroase persoane au remarcat ca, in aceasta poza, Michelle Obama, usor retrasa la stanga sotului sau, pare perfect serioasa, o postura mult mai potrivita pentru o zi de omagiu in onorarea unuia dintre cei mai mari oameni ai secolului al XX-lea.

Blogul "Selfies at funerals" a postat imediat: "Obama has taken a funeral selfie, so our work here is done".