Presedintele american Barack Obama a dat mana cu omologul sau cubanez Raul Castro, in timpul ceremoniei de omagiu pentru Nelson Mandela organizata la Soweto, noteaza AFP.

Obama i-a oferit aceasta strangere de mana istorica lui Raul Castro inainte de a urca la tribuna pentru discursul sau, o noua marturie a dorintei sale de apropiere fata dusmanii Statelor Unite, a precizat un responsabil american.

Imaginile au fost prezentate de televiziunea sud-africana, care transmite in direct ceremonia dedicata lui Nelson Mandela.

Barack Obama si Raul Castro au schimbat cateva cuvinte, dupa care presedintele american s-a indreptat catre omologul sau brazilian Dilma Rousseff, care se afla alaturi de liderul cubanez pe stadionul Soccer City din Soweto.

Washingtonul a rupt relatiile diplomatice cu Havana in 1961, dupa ce Fidel Castro a preluat puterea in 1959 si a nationalizat bunurile americane de pe insula. Un embargou american a fost decretat in 1962, sub administratia lui John F. Kennedy.

In 9 noiembrie, vorbind in fata militantilor anticastristi la Miami, Barack Obama a afirmat ca Statele Unite trebuie sa-si revizuiasca politica fata de Cuba, mentinand insa obiectivul de a sprijini liberalizarea insulei.

"Trebuie sa avem in minte ca atunci cand (Fidel) Castro a ajuns la putere, eu tocmai ma nasteam. Este o nebunie sa credem ca masurile aplicate in 1961 sunt in continuare eficiente si astazi, in epoca internetului si a Google", spusese acesta.