Reprezentanta diplomatiei UE, Catherine Ashton, care incepe marti o misiune de conciliere la Kiev, s-a declarat "ingrijorata" de riscurile unei "degenerari" a crizei din Ucraina dupa o descindere la sediul opozitiei, potrivit Mediafax.

"Inainte de vizita mea la Kiev, aflu cu ingrijorare informatiile conform carora politia a fortat intrarea in sediul celui mai mare partid de opozitie", a afirmat Ashton, citata intr-un comunicat transmis in noaptea de luni spre marti.

Aceste evenimente survenite "chiar in ziua in care presedintele Viktor Ianukovici a propus o masa rotunda nationala (...) risca serios sa deraieze procesul" de negociere a unei reglementari a crizei prin care trece tara, a adaugat ea.

Ashton a cerut "autoritatilor ucrainene sa dea dovada de cat mai multa retinere posibila si sa se abtina de la orice utilizare suplimentara a fortei pentru a lasa teren unei solutii negociate" la impasul actual.

Fortele de ordine ucrainene au intervenit in forta luni asupra manifestantilor care blocau sediul guvernului si au realizat o descindere la sediul partidului opozantei Iulia Timosenko.

Ianukovici anuntase anterior ca accepta discutii cu opozitia, care solicita demisia presedintelui ca urmare a refuzului acestuia de a semna un acord cu UE, la sfarsitul lui noiembrie.

Politia a dezmintit orice implicare in operatiunea impotriva partidului lui Timosenko.

Ashton se va afla marti si miercuri la Kiev pentru a sustine reglementarea crizei politice din Ucraina.

Conform unei purtatoare de cuvant, aceasta se va intalni "cu toate partile implicate", guvern, opozitie si reprezentanti ai societatii civile "pentru a sustine cautarea unei solutii politice".

"Uniunea Europeana are dreptul si datoria de a fi alaturi de cetatenii Ucrainei" a declarat la randul sau, luni, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene si Asiatice, Victoria Nuland, a cerut luni Rusiei sa isi foloseasca influenta pentru a stabili "pacea" in Ucraina, unde protestatarii pro-europeni se opun guvernului pro-rus, informeaza AFP.

Aflata in vizita la Moscova, Victoria Nuland a exprimat "ingrijorarea profunda a Statelor Unite pentru situatia din Ucraina si a solicitat Rusiei sa asigure respectarea demnitatii umane si sa gaseasca o solutie politica pentru actuala criza", a anuntat ambasada SUA.

Diplomatul american a reiterat sprijinul Washingtonului pentru alegerea pro-europeana a Ucrainei, in timpul intalnirii cu adjunctii ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Ryabkov si Alexei Meshkov, precum si cu Yuri Ushakov, consilierul presedintelui Vladimir Putin.