Zeci de lideri din toate colturile lumii se indreapta in aceasta saptamana catre Africa de Sud pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Nelson Mandela, ale carui valori si actiuni sunt salutate aproape la unison de catre intreaga planeta.

"Madiba este versiunea noastra, versiunea din Africa de Sud pentru Mahatma Gandhi,", a declarat duminica seara Laloo Isu Chiba, unul dintre fostii sai camarazi, explicand de ce Mandela a reusit sa stranga atat de multe aprecieri.

"Este unanim acceptat faptul ca timp de generatii si generatii, va fi aproape imposibil de a se gasi o persoana inzestrata cu un astfel de angajament, dedicare si calitati pe care el le-a avut", a adaugat Chiba, in timpul unei dezbateri publice in cinstea eroului national.

Luni, cele doua camere ale Parlamentului din Africa de Sud vor avea o sedinta comuna la dedicata memoriei primului presedinte de culoare (1994-1999) din Africa de Sud.

Dupao procesiunesolemna,marti,sicriul cu ramasitelelui Mandela vorfiexpusetimp de treizile inPretoria, la sediul guvernului.Sambatava fitransferat in satucul Qunudinsudul tarii unde au trait stramosiilui Mandela.Acesta este loculunde a vrutsa fie ingropat.

70 de sefi de stat sau de guvern merg in Africa de Sud

Duminica, cel putin 70 de sefi de stat sau de guvern si-au anuntat venirea la funeralii, potrivit ministrului sud-african de Externe Maite Nkoana-Mashabane, care nu a oferit o lista cu numele acestora.

Dalai Lama, caruia i-a fost refuzata de doua ori viza pentru Africa de Sud, a declarat ca nu va participa la aceste evenimente. La randul sau, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a decis sa renunte la participarea la funeralii din cauza costurilor mari ale calatoria in Africa de Sud, scrie mass-media din Israel.

Sefii de Stat ai SUA, Barack Obama, Braziliei, Dilma Rousseff si Frantei, Francois Hollande precum si premierul britanic David Cameron au confirmat sosirea lor. Cancelarul german Angela Merkel nu va merge in Africa de Sud, dar presedintele Joachim Gauck va fi acolo. De asemenea, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, va fi prezent. Alte tari isi vor delega ministri.

Nelson Mandela, eroul luptei anti-apartheid, a incetat din viata joi, la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat presedintele sud-african Jacob Zuma, in direct la televiziunea publica. Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, avea 95 de ani.